Obuljen Koržinek: Tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek reagirala je danas na prosvjed održan na Trgu sv. Marka istaknuvši da tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse te je pozvala sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse. Vlada je u petak u javnu raspravu uputila Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije", rekla je za Hinu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Sve nužne i hitne aktivnosti su poduzete

Poziva sve zainteresirane da iznesu svoje sugestije i uključe se u raspravu, "jer će obnova trajati godinama, a zakon je izuzetno kompleksan".

U međuvremenu su, ističe ministrica, poduzete su sve hitne i nužne aktivnosti.

Kroz rebalans Državnog proračuna osiguran je 141 milijun kuna za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera, a donesena je i Odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu.

Radi se na procjeni šteta, priprema se program mjera i dokumentacija za financiranje

"Vlada ujedno priprema program mjera, radi se na procjeni šteta i pripremi dokumentacije za financiranje iz Europskog fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora”, poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

(Izvor: HINA/Vlada)

Pisane vijesti