Očekujemo još jednu izvrsnu turističku godinu

  • Slika /Vijesti/2024/Srpanj/04_srpnja/VRH_4503.JPG

Premijer Andrej Plenković iznio je nove podatke za turizam za prvih šest mjeseci ove godine, prema kojima je u Hrvatskoj bilo 7,2 milijuna turista i 28 milijuna noćenja, što je za 6 i 2 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. "Zbog svega toga očekujemo ponovno jako dobru turističku sezonu, a time i doprinos hrvatskom gospodarstvu", poručio je. Izrazio je i žaljenje zbog velikih šteta koje su nastale uslijed jakog nevremena koje je pogodilo Bošnjake. Najavio je da će Vlada nakon procjene štete donijeti odluku o financijskoj podršci. "To smo učinili lani i Vlada će ponovno napraviti sve što bude trebalo", naglasio je.

Otvarajući današnju, 11. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nevrijeme koje je pogodilo Općinu Bošnjaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Vlada će pomoći Općini Bošnjaci

Zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru Josipu Dabri i ravnatelju civilne zaštite Damiru Trutu, koji su odmah sljedeće jutro obišli tu Općinu. Premijer je istu večer kontaktirao načelnika Andriju Juzbašića i vršitelja dužnosti vukovarsko-srijemskog župana Franju Oreškovića.

Kazao je da je riječ o velikim štetama te najavio da će Vlada nakon procijene štete donijeti odluku o financijskoj podršci ljudima čija je imovina stradala u ovom velikom nevremenu.  

"To smo učinili lani i Vlada će ponovno napraviti sve što bude trebalo", poručio je Plenković.

Najniža stopa inflacije od lipnja 2021.

Premijer se osvrnuo i na izvješće Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije, koja je u lipnju iznosila 2,4 posto, dodavši da ovo je 19. mjesec zaredom da se nastavlja trend smanjenja stope inflacije.

Stopa od 2,4 posto, rekao je, najniža je stopa inflacije od lipnja 2021.

"To govori da smo kombinacijom niza mjera koje smo donosili u proteklom razdoblju učvrstili trend smanjenja inflacije", ustvrdio je Plenković.

Očekuje od svih aktera, osobito u kontekstu turističke sezone, da budu odgovorni i razumni u pogledu formiranja cijena.

Europsko vijeće o ključnim ljudima europskih institucija

Predsjednik Vlade je prošli tjedan sudjelovao sastanku Europskoga vijeća, na kojem su doneseni prijedlozi o imenovanjima ključnih ljudi europskih institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu.   

Dodao je da je na sastanku usvojen i Strateški program Europske unije.

Premijer je sudjelovao i na Dubrovnik Forumu, ocijenivši brojne rasprave u okviru Foruma kvalitetnima i korisnima.

Kazao je i da je Hrvatska obilježila 11. godina članstva u Europskoj uniji.

Jačanje položaja Hrvata u BiH

Premijer Plenković se protekloga tjedna sastao i s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o odnosima dviju zemalja te o jačanju položaja Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini.  

Podsjetio je da je u tijeku i izdanje državnih obveznica, koje je prošli tjedan najavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac. Kazao je da je cilj prikupiti 750 milijuna eura od građana i institucionalnih investitora.

Premijer je sudjelovao i na 19. konvenciji hrvatskih izvoznika, koji su, kako je rekao, kičma hrvatskog gospodarstva. Kazao je da Vlada podržava hrvatske izvoznike, ali obrtnike, čiji je broj u proteklih osam godina porastao za 43 tisuće. Najavio je da će se raditi i na novom zakonu o obrtu.

U Hrvatskoj 7,2 milijuna turista i 28 milijuna noćenja

Iznio je i nove podatke za turizam za prvih šest mjeseci ove godine, prema kojima je u Hrvatskoj bilo 7,2 milijuna turista i 28 milijuna noćenja, što je za 6 i 2 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Dodao je da podaci HNB-a o prihodima od stranih turista, za sada samo za prva tri mjeseca ove godine, pokazuju porast prihoda od 25 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i porast broja fiskaliziranih računa u sektoru od 6,5 posto u odnosu na lani.

"Zbog svega toga očekujemo ponovo jako dobru turističku sezonu, a time i doprinos hrvatskom gospodarstvu", poručio je Plenković, dodavši da će se tijekom ljeta održati i tradicionalni sastanak predstavnika Vlade i turističkog sektora.

Sutra u Jakšiću Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Najavio da će se sutra, u Općini Jakšić, održati Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Vlada će danas raspraviti i Prijedlog zakona o Središnjem registru stanovništva.

"Novi Zakon, novi alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati baš one sugrađane kojima je pomoć nužna i potrebna", zaključio je premijer.



Pisane vijesti