Očitovanje Ministarstva u pogledu povrata duga roditelja poginulih branitelja

U povodu članka objavljenog u Jutarnjem listu 29. studenoga 2006. godinpod nazivom „Roditelji poginulih vraćaju državi 10 tisuća kuna“, Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.

U povodu članka objavljenog u Jutarnjem listu 29. studenoga 2006. godine, pod nazivom „Roditelji poginulih vraćaju državi 10 tisuća kuna“, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.

Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisana je obveza naknade štete za svako ostvareno nepripadajuće pravo. Osoba koja je ostvarila pravo ili su joj isplaćena novčana primanja po ovom Zakonu na koja nije imala pravo dužna je nadoknaditi štetu za ostvareno nepripadajuće pravo, odnosno vratiti primljene iznose ukoliko je ostvarila neko pravo ili primanje zbog toga što nije prijavila nastale promjene koje utječu na gubitak ili opseg nekog prava, a znala je ili morala znati za te promjene.

Zakon propisuje obvezu povrata nepravilno isplaćenih novčanih primanja u iznosu primljenog najviše za posljednje tri godine računajući od posljednje isplate na koju osoba nije imala pravo. Ako to ne učini u roku što ga odredi nadležno upravno tijelo naknadu štete, odnosno povrat nepravilno primljenih iznosa, ostvarit će se tužbom pri nadležnom sudu. Napominjemo da je obveza povrata isplaćenog, a nepripadajućeg novčanog iznosa bila propisana i ranijim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji je bio na snazi do 31. prosinca 2004. godine.

U kontekstu povrata duga roditelja poginulih branitelja napominjemo kako je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisano da roditelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji nisu u radnom odnosu i nisu korisnici mirovine prema ovom Zakonu ili po propisima o mirovinskom osiguranju veće od 50% proračunske osnovice (1.663,00 kune) imaju pravo na obiteljsku invalidninu i to:

jedan roditelj u iznosu od 70% od osnovice mjesečno ( 2.677,43 kuna),oba roditelja 100% od osnovice mjesečno ( 3.824,90 kuna)

jedan roditelj u iznosu od 70% od osnovice mjesečno ( 2.677,43 kuna),

oba roditelja 100% od osnovice mjesečno ( 3.824,90 kuna)

Sukladno Zakonu roditelji kojima osobna mirovina prelazi iznos od 1663,00 kune imaju pravo na obiteljsku invalidninu u iznosu od 50 % mjesečno od osnovice, odnosno jedan roditelj 1.912,45 kuna, a oba roditelja 2.868,68 kuna. Korisnici prava iz ovoga Zakona dužni su u roku od 15 dana prijaviti nadležnom uredu državne uprave u jedinici područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležnom tijelu Grada Zagreba svaku promjenu činjenica koje utječu na gubitak pojedinog prava ili smanjenje opsega korištenja tim pravom. Dakle i činjenicu da im je mirovina prešla utvrđeni iznos od 1663,00 kuna.

U cilju olakšanja povrata isplaćenog zakonski nepripadajućeg iznosa, na inicijativu potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor, dana 4. listopada 2006. godine stupio je na snagu Pravilnik o izmijeni Pravilnika o načinu vođenja evidencije o obavljenim isplatama i dostavi izvješća o utrošenim sredstvima te kontroli namjenskih trošenja sredstava, a prema kojem zbog socijalno ekonomskih razloga koji postoje kod korisnika-dužnika (ugroženost osnovnih egzistencijalnih potreba kao što su prehrana, smještaj, komunalne usluge i slično), zbog kojih korisnik-dužnik ne može dug namiriti jednokratnom uplatom ili otplatom do 12 jednakih mjesečnih rata, tijelo uprave koje rješava u prvom stupnju može odobriti namirenje duga u primjerenom broju mjesečnih otplata, a najviše do 24 mjesečne otplate.

Također ističemo, kako su na inicijativu potpredsjednice Kosor na početku mandata ove Vlade izvršene izmjene Zakona o porezu na dohodak prema kojima obiteljske mirovine roditelja poginulih branitelja više nisu oporezive.



Pisane vijesti