Od danas otvorena nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u obitelji 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/25 studenog/10.jpg

Današnji sastanak iskoristili smo za emancipiranje ove važne teme u hrvatskom društvu, a to je neprihvatljivost nasilja nad ženama, snažno smo osudili taj fenomen i rekapitulirali sve što smo na ovu temu učinili zajednički u našem prvom mandatu, od pooštravanja odgovarajućih zakonskih propisa pa do bolje koordinacije svih uključenih ministarstava i institucija, poručio je premijer Plenković nakon sastanka Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koji je osnovan u veljači 2019. godine temeljem Sporazuma o međuresornoj suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
Uloga Nacionalnog tima, kao i županijskih timova, je aktivno sudjelovanje u provedbi mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja te osiguranje dosljedne provedbe odredaba Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Hrvatski sabor ratificirao 2018. godine, u okviru nastojanja da se ojača zakonski okvir i mehanizme za prevenciju te strože kažnjavaju nasilnici.
 
Ta je ratifikacija, istaknuo je premijer Plenković, unatoč onima koji su obmanjivali javnost u pogledu sadržaja Konvencije, bila i ostaje poruka svim žrtvama i počiniteljima da smo društvo koje nasilje ne tolerira i najstrože ga osuđuje.
 
Poručivši da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati te da je ono odgovornost cijelog društva, premijer Plenković kazao je da je Vlada u protekle četiri poduzela niz mjera u cilju sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
Premijer Plenković kazao je da su određene mjere koje su poduzete nakon ratifikacije rezultat i otvorenog razgovora te kvalitetne i korisne rasprave s predstavnicima udruga i s inicijativom #spasime.
 
Podsjetio je da je Vlada u lipnju 2019. godine donijela Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a danas će se uvesti u rad Nacionalna SOS linija koja će biti dostupna 24 sata svaki dan u tjednu.
 
U svrhu uspostavljanja sigurnih kuća u 6 županija koje još uvijek nemaju osigurane prostore, objavljen je poziv ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna za pomoć u osiguranju, opremanju i funkcioniranju budućih skloništa, a danas su potpisana i dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.
 
U procesu su dodao je premijer Plenković, Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska županija, a Ličko-senjska i Krapinsko-zagorska će javiti na poziv.
 
MUP je također poduzeo dodatne mjere: donesena je uputa za prioritetno prijavljivanje za kaznena djela, a ne za prekršaje i provedena je edukacija policijskih službenika, pravosudnih dužnosnika i centara za socijalnu skrb.
 
Što se tiče zakonodavnih aktivnosti, izmijenjeni su i dopunjeni Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon te Zakon o kaznenom postupku. Izmjenama Kaznenog zakona pooštrena je zakonska politika kažnjavanja, propisani su kvalificirani oblici kaznenih djela prema bliskoj osobi i ukinuti je kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka.
 
Izmjenama Zakona o kaznenom postupku osigurano je brže procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja, a ojačan je položaj i prava žrtava.
 
Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji pooštreno je kažnjavanje, revidiran je pojavni oblik nasilja u obitelji te proširen krug osoba na koje se Zakon primjenjuje.
 
U prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je pad broja počinitelja prekršaja nasilja u obitelji za 10%, a porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji za 43,4%, što je rezultat napora policije da se zaštita žrtava jača kroz kaznenopravnu reakciju u odnosu na prekršajno pravno procesuiranje počinitelja nasilja.
 
Premijer Plenković osvrnuo se i na podatke o nasilju u obitelji u vrijeme epidemije Covid-19, tijekom koje se osobito pratila popunjenost skloništa s ciljem osiguranja dodatnih kapaciteta.
 
Izvijestio je da je najveći postotak popunjenosti iznosio 71% +, a trenutna popunjenost iznosi 45%, odnosno od ukupno 302 mjesta popunjeno je 136.
 
"To je veliki broj, preveliki broj za društvo koje je protiv nasilja", poručio je.
 
Dodao je da su, kada je riječ o smještaju, iskoraci napravljeni i kroz Zakon o socijalnoj skrbi, po kojima će žrtve nasilja u obitelji kojima je osiguran privremeni smještaj u kriznim situacijama imati pravo na 50% iznosa zajamčene minimalne naknade, kao priprema za samostalan život i integraciju u zajednicu.
 
Premijer Plenković kazao je da se, prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj za sada ne može konstatirati da je došlo do porasta nasilja za vrijeme epidemije.
 
"Postoji snažna politička volja da se nastavimo boriti protiv nasilja nad ženama. Ovo pitanje zahtijeva snažan angažman niza resora. Kroz dijalog i sugestije ćemo se osloniti na partnerstvo s udrugama i inicijativama jer samo netko tko je prošao kroz cijelu traumu ili je nekoga pratio kroz tu traumu je svjestan koliko aktera treba djelovati brzo, učinkovito i pravodobno da bi nam broj slučajeva nasilja bio manji", poručio je premijer Plenković i dodao kako će ta tema i dalje biti prioritet djelovanja svih danas okupljenih sudionika sastanka.



Pisane vijesti | Andrej Plenković