Odlični bilateralni i gospodarski odnosi Hrvatske i Baden-Württemberga

  • Slika /Vijesti/2024/Srpanj/19_srpnja/VRH_9248.JPG

Premijer Andrej Plenković istaknuo je visoku razinu političkog dijaloga između Hrvatske i Baden-Württemberga, veliku gospodarsku razmjenu između dvije države te odličnu turističku suradnju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u posjetu njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg. Po dolasku u Stuttgart sastao se s predsjednikom Vlade te savezne pokrajine Winfriedom Kretschmannom. 

U izjavi za medije, premijer Plenković je kazao da su na sastanku razmotrili bilateralne odnose i izrazili zadovoljstvo visokom razinom političkog dijaloga, kao i suradnjom hrvatske i baden-württemberške komisije. Spomenuo je i veliku gospodarsku razmjenu između dvije države, te odličnu turističku suradnju. 

Premijer je podsjetio i da 130 tisuća Hrvata ili ljudi hrvatskog podrijetala živi u Baden-Württembergu, naglasivši da oni predstavljaju snažnu poveznicu između dvije zemlje. 

Unaprjeđenje energetske suradnje 

Dvojica predsjednika vlada izrazili su želju za unaprjeđenjem gospodarske suradnje, osobito u području energetike, pri čemu je Plenković izdvojio ulaganja iz Baden-Württemberga u Hrvatsku u vezi obnovljivih izvora energije, osobito solarne i vjetroenergije.   

„A Hrvatska ulaganja u LNG na Krku, gdje dižemo naše kapacitete s 3,1 na 6,1 milijardi kubika plina godišnje i velika ulaganja u plinovode od 500 milijuna eura, koji će biti spremi i za prijevoz vodika, daju nam prostor da dio tog plina plasiramo prema Sloveniji, Austriji, Bavarskoj pa i Baden-Württembergu“, rekao je Plenković. 

Kazao je i da se veseli daljnjoj suradnji s predsjednikom Vlade Kretschmannom te ga je pozvao da posjeti Hrvatsku.

Tijekom boravka u Baden-Württembergu, premijer Plenković je posjetio i Hrvatski tematski park u Europa-parku u Rustu.
 
Sjajna promocija Hrvatske u Europa parku  

Tijekom boravka u Baden-Württembergu, premijer Plenković je posjetio i Hrvatski tematski park u Europa-parku u Rustu, gdje je večeras počeo hrvatski ljetni festival. 

Izrazio je zadovoljstvo što je u ovaj tematski park, star 49 godina, uvršten i poseban dio o Hrvatskoj. 

Kazao je da je riječ o ogromnoj investiciji koja će prikazati našu zemlju u lijepom svjetlu, od spomeničke baštine, do inovacija suvremene Hrvatske, što će, smatra premijer, zainteresirati mnoge posjetitelje za Hrvatsku i pridonijeti našem turizmu. 

„Ovo je sjajan dokaz odlične ekonomske suradnje između Hrvatske i Njemačke te Hrvatske i Baden-Württemberga, kao i doprinos brojne hrvatske zajednice koja živi u Njemačkoj“, poručio je Plenković, zahvalivši svima na sjajnoj organizaciji hrvatskog ljetnog festivala i uspješnom predstavljanju naše zemlje.


Pisane vijesti