Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nije temeljena na zakonu i štetna je za imidž samog Povjerenstva

  • Slika /Vijesti/2019/10 listopad/11 listopada/IMG_3332.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo se na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazavši da ona nije jednoglasno donesena, da je štetna za sam imidž Povjerenstva te da nije temeljena na zakonu. Dodao je da to što je kum veleposlaniku u Ujedinjenom Kraljevstvu Igoru Pokazu nije relevantno za njegova imenovanja.

"Odluka očito nije donesena jednoglasno, nego otprilike rezultatom 3:2", rekao je uvodno premijer Plenković, izrazivši uvjerenje da se radi o štetnoj odluci po sam imidž Povjerenstva. 
 
"Ujedno se radi i o odluci koja u javnom medijskom prostoru meni čini malu štetu. Mislim da je fer da se čuje i druga strana i da se hrvatskoj javnosti približi tematika o kojoj, ako se informiramo samo preko medija, je razvidno da naši sugrađani ne mogu dobiti realnu niti cjelovitu sliku, nego jednu vrlo parcijalnu, dezinformirajući i negativnu, a to nije dobro", ocijenio je Plenković.
 
Pokaz u MVEP od 1994. godine
 
Govoreći o Igoru Pokazu, aktualnom veleposlaniku u Ujedinjenom Kraljevstvu, predsjednik Vlade je podsjetio da je on u Ministarstvo vanjskih poslova ušao1994. godine i da je prvi put imenovan za veleposlanika prije deset godina u NATO-u, o čemu su odlučivali tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić.
 
Premijer je rekao da je Pokaz nakon toga imenovan veleposlanikom u Rusiji gdje je na dužnosti bio od 2012. do 2015., a o njegovom imenovanju su odlučivali Vesna Pusić, Zoran Milanović i Ivo Jospiović.
 
"Kad je predložen da postane veleposlanik pri Ujedinjenoj Kraljevini o tome su odlučivali Marija Pečinović-Burić, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i nadležni saborski odbor. To je treći put, to dovoljno govori kad netko napiše da je netko pokušao prošvercati svog kuma u diplomaciju, triput je triput", kazao je Plenković. 
 
Rekao je da se Igor Pokaz zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova 1994. i da je tada u diplomatsku službu ulazilo puno ljudi koji su se družili, uključujući i njega samoga. Premijer je dodao da ga je Pokaz 1999.  godine zamolio da mu bude kum što je on rado prihvatio. No, smatra, ta činjenica nije bila relevantna za njegova imenovanja.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da odluka Povjerenstva nije temeljena na zakonu i da se radi o odluci koja je interpretacija troje članova Povjerenstva. 
 
"To govorim da do kraja izbanaliziram i istrivijaliziram rezoniranje nekoliko članica i članova Povjerenstva. Važno je da vidimo o čemu se radi. To je jedna kompletna banalizacija, po mom sudu, nevjerojatne odluke, koja nije utemeljena u zakonu, odluke koja je čista proizvoljna,  percepcijska interpretacija troje članova Povjerenstva", ustvrdio je Plenković, dodavši da je sudska praksa rušila slične odluke na Upravnom sudu. 
 
Izbor veleposlanik tajan postupak
 
Predsjednik Vlade predstavio je način izbora veleposlanika i kazao je da se radi o tajnom postupku te da nije jasno komu bi on mogao reći da ga s veleposlanikom Igorom Pokazom veže kumstvo.
 
Rekao je da nije jasno ni kakvu bi on imao korist od izbora Igora Pokaza za veleposlanika i podsjetio je da je Pokaz prije toga bio izabran na mjesta veleposlanika u NATO-u i Ruskoj Federaciji kad se o tome "odlučivalo u trokutu" Gordan Jandroković – Ivo Sanader – Stipe Mesić i potom Vesna Pusić – Zoran Milanović – Ivo Josipović.
 
Premijer je naglasio da zbog svoje osobne karijere koja se razvijala u Ministarstvu vanjskih poslova osobno poznaje veliki broj veleposlanika, neke i po 25 godina, te da se sa njima češće čuje i viđa nego s Pokazom.
 
Plenković je ustvrdio da je Povjerenstvo izmanipulirala politička oporba, jer je prijavitelj saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.
 
"Ovo je diskvalificirajući autogol Povjerenstva koje ne živi u ovom svijetu. Razmotrit ćemo da li da zovemo Pokaza na konzultacije, a ako ga smijenimo, razmotrit ću ozbiljno da imenujemo Bulja za veleposlanika u Velikoj Britaniji", kazao je Plenković. 
 
Na pitanje novinara kako će reagirati na odluku, predsjednik Vlade je rekao da će vidjeti kad je dobije u pisanom obliku, ali da se neće miješati u rad Povjerenstva, dodavši da će morati mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa više od onoga što je ranije bila namjera, jer su neke njegove formulacije suviše rastezljive.
 
BiH je Hrvatskoj prijateljska zemlja
 
Upitan hoće li biti izvanrednih izbora s obzirom na suprotstavljene stavove koalicijskih partnera oko štrajka nastavnika, predsjednik Vlade je odgovorio da ne očekuje skoro druge izbore osim predsjedničkih, istaknuvši da su u mandatu njegove Vlade plaće nastavnicima porasle 11,5 posto, te da su im nudili povećanje od dva posto.
 
Na pitanje da komentira reakcije bosanskohercegovačkih političara na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijer Plenković je naglasio da je hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini jasna, prijateljska i dobrosusjedska, sa željom da se politika u Bosni i Hercegovini razvija u duhu ustava i otklanjanja izbornog inženjeringa da drugi građani biraju hrvatskog člana Predsjedništva.
 
"Gradimo mostove kod Svilaja i Gradiške, ima puno tema koje nas trebaju zbližavati", poručio je Plenković.
 
Svi se brinemo oko teme procesuiranja ratnih zločina
 
Upitan kako komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da se godinu dana od prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina nije dogodilo ništa, predsjednik Vlade je kazao da nije točno da se nije ništa dogodilo i da se radom DORH-a ne može baviti jedna stranka niti je to posao stranaka.
 
"Bilo bi dobro da malo ažurira informacije. Procesuiranje i istraživanje se ne događa unutar bilo koje stranke, a sigurno se neće događati unutar HDZ-a. Drago mi je da se brine o ovoj temi, brinemo se i mi, i to odgovorno i ozbiljno, ali vrlo precizno poštujući koja institucija što radi", poručio je predsjednik Vlade Plenković. 
 
Izvor: Vlada/Hina  



Pisane vijesti | Andrej Plenković