Odluka Ustavnog suda nije iznenađenje. Do jednakopravnosti Hrvata u BiH dogovorom aktera u BiH

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/17 svibnja/Plenković 7.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je u razgovoru s novinarima procjene hrvatskog rasta Europske komisije nazvao rekalibriranjem na tragu energetske krize, ocijenivši ih optimističnijim od Vladinih. Odluku Ustavnog suda koji je neustavnima ocijenio pitanja Mostovih referendumskih inicijativa smatra očekivanom i dobro obrazloženom.

"U Europskoj komisiji su nešto smanjili procjene rasta, ali možemo reći da je to rekalibriranje procjene rasta na tragu energetske krize. Još uvijek je procjena viša i optimističnija od Vladine. Oni kažu 3,4 posto rast, mi smo rekli 3 posto. Kad je riječ o inflaciji mi smo na 7,8, oni su na 6,1 posto. Mislim da je to dobro. Ohrabruje izvješće Heritage Foundationa i Wall Street Journala da je Hrvatska znatno skočila na ljestvici ekonomskih sloboda", rekao je Plenković uvodno.
 
Izvijestio je da će biti korekcija cijena naftnih derivata; supera - nagore, dizela i plavog dizela - nadolje, podsjetivši da je Vlada dala antinflacijski paket za ublažavanje rasta cijena energenata za kućanstva i gospodarstvo vrijedan 5 milijardi kuna te dosad intervenirala u limitiranje cijena marži i u trošarine.
 
"Budu li se stvari razvijale intervenirat ćemo i dalje", najavio je Plenković.
 
Odluka Ustavnog suda nije iznenađenje. Nisu oni ničija marioneta
 
Odluku Ustavnog suda RH koji je neustavnim ocijenio pitanja Mostovih referendumskih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i "stožerokracije" Plenković je ocijenio očekivanom.
 
"Nismo imali pojma kakva će biti odluka, toliko o tome da je Ustavni sud nečija marioneta, kamoli da ga treba ukinuti", rekao je Plenković.
 
"Za svakog tko je iole čitao zahtjev za očitovanje o ustavnosti ovakva odluka nije iznenađenje", dodao je Plenković i istaknuo da je Ustavni sud dobro argumentirao i obrazložio odluku.
 
"Što se tiče drugog pitanja koje se odnosi na zakonske izmjene, to je i najvećem laiku jasno da zakonodavno tijelo ne može mijenjati izvršno tijelo, prema tome to je bilo suvišno od početka", rekao je Plenković dodavši da je Ustavni sud dovoljno objasnio odluku te da je nema potrebu tumačiti.
 
Ocijenio je da je cijela inicijativa bila ispolitizirana te da su je predvodili antivakseri.
 
"Cijela ova inicijativa koju su predvodili antivakseri je ispolitizirana, nju su navodno pokrenule dvije građanske inicijative, a glavni promotori toga su ljudi iz jedne političke stranke koji su aktivno agitirali protiv cijepljenja. Ustavni sud je gledao pitanja, analizirao, stavio u kontekst Ustava i našega pravnog poretka i donio svoje odluke. Ovo je inicijativa političke stranke koja je željela političke poene, a Ustavni sud je odgovorio što je odgovorio", zaključio je Plenković.
 
Izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića da Ustavni sud treba ukinuti i da je to državni udar, Plenković je kratko prokomentirao riječima: "još jedna briljantna umotvorina, jako učinkovita i svrhovita".
 
Molim DORH da ne sluša političko huškanje
 
Nedopustivim je ocijenio i Milanovićevu izjavu u kojoj poziva DORH da "utamniči" ministra obrane Maria Banožića.
 
"Molim DORH da ne sluša političko huškanje na aktivnost jedne neovisne pravosudne institucije koje protivno svim načelima diobe vlasti čini gospodin koji ima podršku iz Moskve", kazao je Plenković ocjenjujući to nečuvenim, sramotnim i nedopustivim.
 
"Ne sjećam se da je bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH, a to kažem i Hrvoj Šipek s kojoj sam se čuo danas i rekao joj da je nedopustivo da se takvo nešto radi, to je sramota", izjavio je Plenković.
 
U parlamentarnoj većini ne postoji ni najmanje razumijevanje za blokadom finskog i švedskog članstva u NATO-u. Do pravednog rješenja za Hrvate u BiH - dogovorom aktera BiH
 
Milanovićev poziv Hrvatima iz Bosne i Hercegovine da podupru njegovu inicijativu o blokadi ulaska Švedske i Finske u NATO ako se ne ostvari promjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Plenković je opisao kao "hvatanje za granu iz živog pijeska".
 
"Niti u parlamentarnoj većini, niti u HDZ-u ne postoji ni najmanje razumijevanje da bi se blokiralo članstvo Finske i Švedske u NATO-u. On je izletio s tom inicijativom u javnost, a da se ni s kim nije konzultirao. Vjerojatno je to učinio da nas napadne, proglasi 'udbašima' i 'izdajicama' i pokrije ovu svu rabotu oko pomilovanja".
 
Kazao je da je cijela Milanovićeva inicijativa usmjerena šteti i zloporabi interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
 
Kazao je da Milanovićeva inicijativa u konačnici može samo izolirati Hrvati u BiH i dovesti ih u još teži i zahtjevniji položaj.
 
"Raditi od Hrvatske slučaj, dovoditi u pitanje strateška partnerstva u vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu, da baš od svih zemalja Hrvatska bude ta koja će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO, to bi bilo loše, neodgovorno, katastrofalno za međunarodni kredibilitet Hrvatske. Kaskati za jednim takvim egzibicionizmom koji zlorabi položaj Hrvata u BiH i šteti međunarodnoj reputaciji Hrvatske, Vlada u tom cirkusu nije partner", poručio je Plenković.
 
SDP-ov zakon o pobačaju prelijevanje je osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu
 
Komentirao je i zakon o pobačaju ocijenivši SDP-ovu inicijativu munjevitim prelijevanjem osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu.
 
Podsjetio je da pitanje zakona o prekidu trudnoće nije u HDZ-ovom programu niti u dogovoru koalicije, a da se ono vratilo "na stol" odlukom Ustavnog suda nakon 26 ili 27 godina.
 
"Imamo koaliciju u kojoj HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine, ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, a rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus", rekao je Plenković podsjetivši kao Ustavni sud nije zadužio Vladu nego Sabor da donese novi zakona.
 
"Mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor, članovi parlamentarne većine mogli su o ovom ideološkom pitanju glasati na način koji je u skladu s njihovim programima i vrijednostima", kazao je Plenković i poručio da je HDZ tu poruku razumio, vidio te da im je to signal koji upućuje na oprez.
 
Izvor: Vlada / Hina


Pisane vijesti