​Plenković u Klovićevim dvorima: Izložba će otvoriti horizonte i u manje poznate dijelove Tuđmanova života

  • Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/17 svibnja/DAR00530.JPG

Premijer Plenković otvorio je u ponedjeljak izložbu "Franjo Tuđman utemeljitelj moderne Hrvatske" istaknuvši da će ona otvoriti horizonte i u one dijelove života Franje Tuđmana koji su možda i manje poznati.
 

Izložba je, u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, otvorena u Galeriji Klovićevi dvori.
 
Otvaranju su, uz premijera Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, članove obitelji Tuđman, brojne ministre, saborske zastupnike, čelnike i članove HDZ-a, nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, bivši ministri vanjskih poslova Mate Granić i Miro Kovač, bivši ministar kulture Božo Biškupić, SDP-ov Boris Lalovac, socijaldemokrat Nikša Vukas te brojni drugi.
 
"Izložba će nam otvoriti horizonte i u one dijelove života Franje Tuđmana koji su možda i manje poznati", rekao je Plenković otvarajući izložbu.
 
Zahvalio je autoru izložbe Dinku Čuturi te obitelji Tuđman na brojnim dokumentima koje su ustupili za izložbu kako bi najšira javnost mogla steći uvid u brojne pojedinosti bogatog života najvećeg hrvatskoga državnika u povijesti.
 
Izrazivši zadovoljstvo što se izložba odvija u Galeriji Klovićevi dvori Plenković je podsjetio da je Tuđman imao poseban afinitet prema hrvatskoj kulturi,  identitetu, tradiciji te svemu što nas čini Hrvatima.
 
Čutura: Tuđmanova misao hrvatske slobode
 
Autor izložbe Dinko Čutura kazao je da izložba govori o čovjeku, o jednom zagorskom dječaku genijalcu, odlikašu, o čemu svjedoče i njegove svjedodžbe iz najranijeg djetinjstva. Naglasio je i da je Tuđman imao temeljnu misao - misao hrvatske slobode.
 
"To je ona misao koja je cijeli život zapravo pratila predsjednika Tuđmana o čemu koncizno govori i ova izložba", istaknuo je.
 
Naveo je i da je ona podijeljena u nekoliko dijelova - od ranog djetinjstva, ulozi u Drugom svjetskom ratu, djelovanju u JNA, bavljenju vojnom doktrinom, sukobu sa dogmatskim strujama u tadašnjoj Komunističkoj partiji, zatvoru pa do razdoblja disidenstva i drugo.
 
Čutura je istaknuo da Tuđmanov život govori o sudbini čovjeka koji je bio predodređen da u jednom ključnom momentu preuzme rukovodeću ulogu u stvaranju samostalne hrvatske države.
 
Naglasio je i da je Tuđman za vrijeme dok je bio na čelu zemlje u audijenciju primio istaknute političare i ljude toga vremena. "Nema značajnog europskog političara kojeg Tuđman nije primio", istaknuo je. Uz to, imao je i ogromnu korespodenciju s najvažnijim državnicima tog vremena.
 
"To je bila ogromna energija stavljena samo u svrhu stvaranja hrvatske države. Misao hrvatske slobode bila je onaj spiritus movens koji je vodio Tuđmana. O tome svjedoči i ova izložba", poručio je Čutura.
 
Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić rekao je da je Tuđman vrlo često dolazio u tu Galeriju te je jako cijenio umjetnost. Podsjetivši da ove godine slave 40. obljetnicu Galerije Klovićevi dvori, istaknuo je kako je jedna od najvećih izložbi za hrvatsku kulturu bila izložba "Hrvati, kršćanstvo, kultura, umjetnost" 1999. godine koja je rađena na Tuđmanovi inicijativu i inicijativu bivšeg ministra kulture Bože Biškupića.
 
Izložba "Franjo Tuđman utemeljitelj moderne Hrvatske" otvorena je do 24. svibnja 2022.
 
Izvor: Hina
 

Stranica | Andrej Plenković