Održan Hrvatski gospodarski forum na ZV-u

Na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu održan je tradicionalni Hrvatski gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade RH.

Na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu održan je tradicionalni Hrvatski gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade RH.
Kao predstavnici Vlade na Forumu su sudjelovali Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH, Marina Matulović Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka te državni tajnici Središnjih državnih ureda Martina Dalić i Grga Ivezić.
U uvodnom dijelu Foruma potpredsjednik Vlade Damir Polančec gospodarstvenicima je prezentirao gospodarsku strategiju Vlade RH te se posebno osvrnuo na statističke pokazatelje rasta BDP-a, te u turizmu, nezaposlenosti i pokrivenosti uvoza izvozom. Tako je naglasio da se za 2006. godinu rast bruto društvenog proizvoda predviđa za 4.6 posto, te da je on u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 6 posto. Istaknuo je da BDP po glavi stanovnika u 2006. godini iznosi oko sedam tisuća eura što je više i od nekih zemalja članica Europske unije. Prve procjene turističke sezone pokazuju porast gostiju i noćenja oko 3 posto te da se očekuje da ovogodišnji prihodi od turizma budu nešto veći od šest milijardi eura. Potpredsjednik Polančec istaknuo je i smanjenje nezaposlenosti na međugodišnjoj razini za 8 posto, te da je sadašnja stopa nezaposlenosti najniža u proteklih deset godina. Također, osvrnuo se i na smanjenje deficita koji bi sa lanjskih 4,1 posto ove godine trebao biti ispod 3 posto, čime bi Hrvatska već sada zadovoljila kriterije EU-a o deficitu državnog proračuna. U svojoj prezentaciji potpredsjednik Polančec naglasio je i da je po prvi puta ove godine udio opće države u vanjskom dugu zabilježio pad, te je izrazio očekivanja da će od 2007. godine i razina ukupnog vanjskog duga početi opadati. Zajedno s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva najavio je i izvoznu strategiju kao jedan od važnijih Vladinih razvojnih projekata istaknuvši kako, iako u posljednjim godinama izvoz rasta brže od uvoza, Vlada još ne može biti zadovoljna te je stoga i odlučna krenuti u projekt „hrvatske izvozne ofenzive“ na kojoj je okupljeno stotinjak stručnjaka.
Nakon izlaganja potpredsjednika Vlade Damira Polančeca gospodarstvenici su imali priliku postavljati pitanja predstavnicima Vlade.




Pisane vijesti