Održan prvi Gospodarski forum Istre

Više od 300 gospodarstvenika, poduzetnika i direktora javnih i privatnih poduzeća te predstavnika lokalnih vlasti iz cijele Istarske županije okupilo se danas na prvom Gospodarskom forumu Istre koji je održan u pulskom hotelu "Histria", a na skupu su bili nazočani predsjednik Republike Stjepan Mesić i potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec.

PULA, 18. travnja 2007. (Hina/Vlada Web) - Više od 300 gospodarstvenika, poduzetnika i direktora javnih i privatnih poduzeća te predstavnika lokalnih vlasti iz cijele Istarske županije okupilo se danas na prvom Gospodarskom forumu Istre koji je održan u pulskom hotelu "Histria", a na skupu su bili nazočani predsjednik Republike Stjepan Mesić i potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec.

Cilj ovog skupa je dodatno ojačati komunikaciju javnog i privatnog sektora sa svrhom postizanja što veće konkurentnosti istarskog gospodarstva.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, obraćajući se skupu, kazao je kako Hrvatska ima dva strateška gospodarska cilja - ostvarivanje natprosječnih stopa gospodarskog rasta te smanjenje nezaposlenosti na prihvatljivu razinu.

Stoga je ocijenio impresivnom informaciju kako je stopa nezaposlenosti u Istri u 2006. godini iznosila ispod 8 posto.

Stopa nezaposlenost u Hrvatskoj u 2006. godini iznosila je 11,7 posto, što je previsoka, ali i najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u posljednjih devet godina, kazao je te izrazio očekivanja kako će stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj do kraja godine biti daleko ispod 11,5 posto.

Ističući interes Hrvatske za ravnomjerni razvoj, Polančec je kazao kako će država i dalje podržavati isplative projekte u Istarskoj županiji.

"Ravnomjeran razvoj Hrvatske nema alternative, svaka županija ima svoje razvojne projekte koju Vlada analizira i daje prioritet. Istra je u tom kontekstu perjanica gospodarskog razvoja Hrvatske i njen ponos", zaključio je Polančec.

A da je Istra gospodarski najbliža Europi potvrdio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je kazao kako upravo Istarska županija najbolje razumije Europu odnosno Europu regija.

Europa se udružuje, to je milenijski pothvat. Hrvatskoj je od velikog interesa ući u tu Europu, ali da bi osigurala svoje nacionalne interese mora ući pripremljena u takvu Europu, napomenuo je predsjednik Mesić.

Ako želimo brži razvoj gospodarstva moramo aktivirati svoje potencijale. Moramo aktivirati svoje gospodarstvo, unaprijediti školstvo i znanost, i time partnerski ući u udruženu Europu. To sigurno možemo i to će ova generacija učiniti, zaključio je Mesić dodavši kako je upravo Istra učinila najviše na europeizaciji ovih prostora.

Istarski župan Ivan Jakovčić napomenuo je kako je Istra premala regija i zemljopisno i po broju stanovnika da bi mogla opstati u prosječnosti. Dodao je kako u Istri 70 posto ukupnih prihoda ostvaruju prerađivačka industrija te turizam i trgovina.

"Uljanik gradi najsofisticiranije brodove za prijevoz tereta, a turizam si je do 2012. godine postavio za cilj stvoriti destinaciju s najmanje četiri zvjezdice", zaključio je Jakovčić dodavši kako je upravo veća kvaliteta, više prihoda i što više ovakvih susreta privatnog i javnog sektora moto jačanja konkurentnosti istarskog gospodarstva.



Pisane vijesti