Održan prvi sastanak Pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzan_prvi_sastanak_pregovarackih_odbora_vlade_i_sindikata_javnih_sluzbi.jpg

Prvi sastanak Pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora održan je danas u Vladi. Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade Neven Mimica, koji je ujedno i predsjednik Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske te njegovi članovi potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i ministri Slavko Linić, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Rajko Ostojić, Željko Jovanović i Andrea Zlatar Violić. Sindikate su predstavljali Spomenka Avberšek, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Jadranka Ivezć, Sindikat zaposlenika u djelatnostima socijalne skrbi Hrvatske, Ivica Babić, Hrvatski liječnički sindikat te Ljubica Pilić, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi.

Dogovoreno je da će se pregovori voditi prema postojećem Protokolu o kolektivnim pregovorima, a Vlada će sindikatima na očitovanje dostaviti pisane prijedloge za koje drži da su potrebne izmjene u kolektivnim ugovorima.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica rekao je da je Vlada predložila izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora zbog izmijenjenih okolnosti koje predstavljaju izuzetna ograničenja njegovu ispunjavanju. Obrazložili smo sindikatima danas razloge zbog kojih tražimo pokretanje pregovora i temeljni pregovarački okvir, odnosno ono za što smatramo da treba biti predmet samih izmjena, rekao je potpredsjednik Vlade. Današnji je razgovor početak pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora. Vlada će u pisanom obliku obrazložiti razloge i sadržaj izmjena u Temeljnom kolektivnom ugovoru u naredna dva dana, a nakon toga, u skladu s procedurom, očekujemo očitovanja sindikata koji sudjeluju u ovim pregovorima, objasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.



Pisane vijesti