Održan Regionalni seminar o unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

Na seminaru održanom danas u Rijeci u organizaciji Ureda za nacionalne manjine Vlade RH, u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine RH, razmotren je način funkcioniranja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Sudjelovali su predstavnici nacionalnih manjina te lokalne i područne uprave i samouprave triju županija: Primorsko-goranskIstarske i Ličko-senjske.

Na seminaru održanom danas u Rijeci u organizaciji Ureda za nacionalne manjine Vlade RH, u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine RH, razmotren je način funkcioniranja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Sudjelovali su predstavnici nacionalnih manjina te lokalne i područne uprave i samouprave triju županija: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske. Seminar pod nazivom «Regionalni seminar o unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina» održan je uz financijsku potporu Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj.

Predsjedavateljica seminara, Milena Klajner, predstojnica Vladinog Ureda za nacionalne manjine, izjavila je kako je do sada organizirano 18 seminara o educiranju i osposobljavanju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kao i predstavnika lokalne i područne uprave i samouprave. „Prvi ovakav seminar održan u Zagrebu za područje grada Zagreba i zagrebačke županije otvorila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Organiziranjem područnih seminara nastoji se razmijeniti dobra iskustva i primjere dobre prakse u radu vijeća i predstavnika na određenom području. Očekuje se da će ovi seminari na partnerskoj osnovi identificirati probleme u radu i predložiti optimalna rješenja,“ rekla je predstojnica Klajner.

Saborski zastupnik dr. Furio Radin istaknuo je da: „Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina omogućava ostvarivanje prava nacionalnih manjina a novi sustav vijeća osigurava proces sudjelovanja nacionalnih manjina u odlučivanju na lokalnoj i područnoj razini. Međutim, potrebno je dograditi prateće provedbene zakone posebice one koji se odnose na izbore vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kako bi se potaknuo sto veći broj pripadnika manjina da sudjeluju u tom novom sustavu odlučivanja,“ naglasio je zastupnik Radin.

Sudionici su razgovarali o tome kako poboljšati rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kroz pregled prakse i teškoća s kojima se susreću. Na radionicama se također raspravljalo o ulozi vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u procesu odlučivanja na lokalnoj i područnoj razini, te o stvaranju materijalnih pretpostavki za rad vijeća.

Seminar je okupio više od 50 predstavnika različitih manjina iz triju županija, zastupnike nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, kao i predstavnike Vlade, državne i županijske vlasti, te predstavnike nevladinih udruga i međunarodnih organizacija.

Današnji seminar je prvi u nizu područnih seminara koji će se također održati u Osijeku, Splitu, te naposljetku u Zagrebu.



Pisane vijesti