Premijer Sanader podržava inicijativu nadbiskupa Prenđe

Premijer Ivo Sanader podržao je večeras u ime hrvatske Vlade inicijativu zadarskoga nadbiskupa msgr. Ivana Prenđe da se Zadar nakon više desetljeća vrati u sustav Crkve u Hrvatskoj.

TALLINN, , 7. studenog 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader podržao je večeras u ime hrvatske Vlade inicijativu zadarskoga nadbiskupa msgr. Ivana Prenđe da se Zadar nakon više desetljeća vrati u sustav Crkve u Hrvatskoj.

"Naravno, pod Svetom Stolicom, jer ne postoje nacionalne Crkve, ali Zadarska nadbiskupija bila je praktički, kada je riječ o Hrvatskoj, eksteritorijalno vezana za Svetu Stolicu", rekao je Sanader novinarima u Tallinnu.

Ocijenio je da to ima i političke konotacije i konotacije u odnosima Hrvatske i Italije. "Smatram da je to vrlo dobar potez i zahtjev nadbiskupa Prenđe", rekao je.

"Kad je riječ o političkoj dimenziji toga zahtjeva, on ima punu potporu hrvatske Vlade. Mislim da je bilo konačno vrijeme da se Zadar vrati i na crkvenom planu u Hrvatsku. Mi ćemo to podržati", rekao je Sanader na brifingu za hrvatske novinare u Estoniji, gdje boravi u službenom posjetu.



Pisane vijesti