Održan „Regionalni seminar o unaprjeđivanju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina“ u Splitu

«Regionalni seminar o unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina» održan je danas u Splitu u organizaciji Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatska u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine te uz financijsku potporu Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj.

«Regionalni seminar o unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina» održan je danas u Splitu u organizaciji Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine te uz financijsku potporu Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj. Na seminaru su utvrđeni načini na koje se može poboljšati rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Manjinski zastupnik u Hrvatskome saboru Ratko Gajica istaknuo je da poboljšanje položaja nacionalnih manjina zajednička zadaća svih institucija u društvu, kao i manjinskih predstavnika, u cilju daljnje demokratizacije Republike Hrvatske.

Govoreći o ulozi medija u izvještavanju o nacionalnim manjinama, manjinski saborski zastupnik, prof. dr. sc. Šemso Tanković, izjavio je da je izvještavanje o životu pripadnika nacionalnih manjina u javnim medijima često opterećeno predrasudama i senzacionalizmom.

Sudionici su razgovarali o tome kako poboljšati rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kroz pregled prakse i teškoća s kojima se susreću. Na radionicama se također raspravljalo o ulozi vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u procesu odlučivanja na lokalnoj i područnoj razini, o stvaranju materijalnih pretpostavki za rad vijeća i ulozi medija u radu vijeća.

Seminar je okupio više od 40 predstavnika različitih manjina iz četiri županije (Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije), zastupnike nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, kao i predstavnike Vlade, državne i županijske vlasti te predstavnike nevladinih udruga i međunarodnih organizacija.

Današnji seminar je, nakon Rijeke i Osijeka, treći u nizu regionalnih seminara koji se održao tijekom 2005. godine. Zadnji u nizu seminara održat će se početkom 2006. u Zagrebu.



Pisane vijesti