Premijer Sanader potvrdio Gotovinino uhićenje

Premijer Ivo Sanader potvrdio je danas da je general Ante Gotovina uhićen u Španjolskoj i da je tu informaciju dobio od glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader potvrdio je danas da je general Ante Gotovina uhićen u Španjolskoj i da je tu informaciju dobio od glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Traju pregovori Haaga i španjolskih vlasti o modalitetima daljnje suradnje, o načinu izručenja, kazao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade koja je kasnila više od sat vremena.

Ovime je konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti da Gotovina nije u Hrvatskoj, kazao je Sanader, dodajući da su hrvatske vlasti na temelju saznanja svih uključenih institucija, govorile da Gotovina nije u Hrvatskoj.

Ponovio je da vladavina prava nema alternative.

Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, donesen prije deset godina, vrlo precizno govori o načinu suradnje. Dužni smo poštovati domaće zakonodavstvo kao i međunarodno preuzete obveze, istaknuo je dodajući da se svatko tko je optužen mora suočiti s optužbama i odgovoriti na njih.

Kao i u slučaju generala Gotovine, kao i generala Markača, Čermaka, Ademija i šest Hrvata iz BiH u interesu je Hrvatske da se utvrdi puna istina. Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da se dođe do pune istine, kazao je premijer.

Istaknuo je da i u ovom, kao i u slučaju svakog optuženog vrijedi temeljno pravno pravilo - presumpcija nevinosti.

Vlada će pratiti daljnji slijed događaja, rekao je premijer na početku sjednice Vlade.



Pisane vijesti