Održana 173. sjednica Vlade

Vlada je danas održala zatvorenu sjednicu na kojoj je usvojeno stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove na kojem se među ostalim  odlučuje i o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.
 
Na sjednici Vlade u okviru stajališta za Vijeće  usvojena je i Izjava Republike Hrvatske u odnosu na ulaganje jednostrane Izjave Slovenije iz koje je vidljivo da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen te ističe postojanje pravnog učinka arbitražne odluke na definiranje granice između dviju država.  Hrvatska je u svojoj Izjavi navela kako se na temelju jednoglasnog Zaključka Hrvatskog sabora, od 29. srpnja 2015., povukla iz arbitražnog postupka zbog materijalnih povreda Sporazuma o arbitraži te ponovila  svoj ranije zauzeti stav o arbitražnoj odluci donesenoj 2017. godine. Ujedno, istaknula je kontinuiranu spremnost za nastavak bilateralnog dijaloga u svrhu iznalaženja zajedničkog rješenja.
 
Pozdravljamo jednoglasnu odluku svih članica, kojom je potvrđeno članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru s 1. siječnja 2023. Na tome je Vlada predano radila, ispunivši sve potrebne kriterije, što su prepoznale i sve europske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocjenu. Članstvo u schengenskom prostoru donijet će niz prednosti za hrvatske građane i gospodarstvo, posebice u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga te daljnjeg rasta turističkog prometa, uz brojne druge.

Pisane vijesti