Održana jubilarna 300. Sinjska alka

Slika /Vijesti/2015/kolovoz/9 kolovoz/frano.jpg

Nakon natjecanja u Bari u petak i Čoji u subotu, u nedjelju je održana ovogodišnja jubilarna 300. Sinjska alka - hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. 

Frano Ivković iz Brnaza slavodobitnik je 300. Sinjske alke koju je osvojio s ukupno osam punata, pogodivši prvu i treću utrku "u sridu", a drugu "u dva" te je time iza sebe ostavio preostalih 16 alkara. Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić te na koplje junaka privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

Za praćenje 300. sinjske Alke akreditirano je 250 medijskih djelatnika što je najveći broj medijskih djelatnika u povijesti Sinjske Alke. Za 300. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici. Premijer Zoran Milanović nije došao spriječen manjim zdravstvenim tegobama, a predstavljao ga je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 

Sinj je ove godine bogatiji za Muzej alke koji je, kao glavni sadržaj Alkarskih dvora, u dvorima biti i smješten. Posebna atrakcija u postavu Muzeja je dio alkarske povorke izložen u prirodnoj veličini. U zasebnom dijelu je postavljena rekonstrukcija bitke pod Sinjem iz 1715. gdje će posjetitelji u multimedijalnom okruženju moći doživjeti slavnu bitku. Odluka o osnivanju Muzeja alke donesena je na izvanrednoj Skupštini Viteškoga alkarskog društva (VAD) Sinj održanoj 30. lipnja 2012. u Alkarskim dvorima. Cjelokupni radovi gradnje Muzeja alke stajali su oko 25 milijuna kuna, polovicu tih troškova financirala je hrvatska Vlada, a preostali dio Splitsko-dalmatinska županija, grad Sinj i VAD. Muzej alke u Sinju u subotu, u pratnji predsjednika VAD-a Stipe Jukića, svečano je otvorio predsjednik Vlade Zoran Milanović.

U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

(Tekst i foto: HINA)



Pisane vijesti

Dokumenti