Održana komemoracija za šestero ubijenih srpskih civila u Gruborima

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/25 kolovoza/ŠimpragaBačić.jpg

U selu Plavno i zaseoku Grubori kod Knina održani su komemorativni skupovi za žrtve ubijene nakon akcije Oluja.

Komemorativni skup održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u sjećanja na 25. kolovoza 1995., kada su pripadnici ATJ Lučko u Grubore ušli u Grubore i ubili  šestero srpskih civila.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić poručio je kako je svojim dolaskom htio izraziti sućut obiteljima poginulih u Gruborima.

“To je civilizacijska gesta koju moramo napraviti jedni prema drugima, razumjeti koliko bola su zločini prouzročili obiteljima stradalih, a kako bi to bio iskorak u građenju uključivog društva što hrvatsko društvo svakako jest", rekao je.

Do sada je u obnovu uloženo 211 tisuća eura

Osvrnuo se na tijek obnove Grubora, koja je predviđena zaključkom Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2021. godine, istaknuvši da je do sada dovršeno 10 obiteljskih kuća. Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 211 tisuća eura, istaknuo je.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga poručila je kako povijest ne možemo promijeniti, niti mrtve vratiti.

“Možemo vratiti život u napuštena sela, na naša ognjišta. Znam da zidovi kuće nisu dovoljni da bi se život vratio i da je puno više toga potrebno i zadatak je pred svima nama, da naše riječi prate i konkretna djela”, istaknula je.

„Nadam se da smo na ovaj način dali neku satisfakciju selu Plavno i zaseoku Grubori jer vidjet ćete da je 10 kuća obnovljeno i da se nastavlja s projektom i da ćemo, ako sve bude kako treba, izgraditi i ostatak kroz naredni period. To je doprinos Vlade RH zajedno s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj“, kazala je Šimpraga.

Uz njih, na komemoraciji su prisustvovali saborski zastupnik Boris Milošević, gradonačelnici Knina i Drniša, šibensko-kninski župan te veleposlanik Hrvatske u Srbiji.

Izvor: Hina/HRT/Vlada
 

 

Pisane vijesti