Održana prva sjednica Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva: Vlada krenula u sustavno jačanje podrške hrvatskom izvozu

Danas je u Banskim dvorima održana prva sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva. Nastalo na direktan zahtjev hrvatskih izvoznika, Povjerenstvo okuplja sva za izvoz relevantna tijela državne uprave, poslovna udruženja – HIZ, HGK, HUP i HOK, te HNB i Ekonomski institut, odnosno one dionike koji najviše mogu doprinijeti definiranju jasnih i ambicioznih smjernica podrške hrvatskom izvozu. Sjednicu je vodio koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Vlada je osnovala Povjerenstvo kao centralno tijelo za realizaciju tri zadaće usmjerene prema oporavku gospodarstva: izradu i provođenje mjera podrške izvozu u svim fazama izvoznog procesa – kako u zemlji, tako i u inozemstvu, usmjeravanje stranih ulaganja u funkciju proizvodnje za izvoz te koordinaciju aktivnosti promocije hrvatskoga gospodarstva prema inozemstvu. Povjerenstvo će biti centralno mjesto na kojemu će izvoznici iznijeti svoje zahtjeve prema Vladi RH, i na kojemu će zajedno s resornim ministarstvima ravnopravno i otvoreno definirati i pratiti način njihove implementacije.

Na prvoj sjednici usvojen je hodogram izrade Akcijskog plana koji će sadržavati mjere podrške izvozu koje su predložili članovi Povjerenstva. Također, dogovoren je način praćenja izrade i provedbe relevantnih strateških dokumenata poput Strategije industrijalizacije i Strategije poticanja investicija, odnosno integriranje smjernica podrške izvozu u dugoročne razvojne planove zemlje. Članovi izaslanstva uskladili su svoje aktivnosti promocije hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu do kraja godine te pristupili izradi plana zajedničkih aktivnosti za 2014. godinu.



Pisane vijesti