Održana sjednica Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća

U sklopu posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i turskoga gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj danas je održana sedma sjednica Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća.

ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - U sklopu posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i turskoga gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj danas je održana sedma sjednica Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća.

Na sjednici, na kojoj je osim premijera dviju država i njihovih suradnika sudjelovalo oko 200 hrvatskih i turskih gospodarstvenika, potpisan je Protokol o gospodarskoj suradnji između dviju zemalja, a nakon sjednice počeli su pojedinačni poslovni razgovori predstavnika hrvatskih i turskih tvrtki.

Hrvatsko-turska gospodarska razmjena znatna je i sve je veća, ali nije onolika kolika bi mogla biti, pa mogućnosti gospodarske suradnje dviju zemalja nisu potpuno iskorištene, ocijenio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Turska može biti ulazna zemlja za hrvatsko gospodarstvo za Malu Aziju i Bliski istok, a Hrvatska Turskoj može biti polazna točka za gospodarski proboj u jugoistočnu Europu, rekao je Vidošević.

Njegov turski kolega, član Upravnog odbora Turske gospodarske komore Ibrahim Caglar, istaknuo je da su posebno izgledna područja gospodarske suradnje dviju država energetika, brodogradnja, transport i tekstilna industrija.

Po riječima turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana glavni turski gospodarski cilj je dosegnuti brutodruštveni proizvod po stanovniku od 10 tisuća dolara do 2013., do kada se planira i povećanje ukupnoga godišnjeg BDP-a na 750 milijarda dolara (sada 180). Stabilni politički odnosi i prijateljstvo s Hrvatskom, dodao je, omogućit će i poboljšanje gospodarske suradnje Hrvatske i Turske.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u svom je obraćanju potaknuo hrvatske i turske gospodarstvenike na zajednički nastup u trećim zemljama. Gospodarstva dviju država nisu toliko konkurentna koliko su kompatibilna, pa je to polazna točka za zajednički nastup prema trećim tržištima, rekao je Sanader.

Hrvatski premijer čestitao je Turskoj na znatnim stopama gospodarskog rasta, napomenuvši da je Turska, kao i Hrvatska, prošla sličan put gospodarske obnove. Kad bi Hrvatska mogla u gospodarstvo usmjeriti oko milijardu eura, koliko još uvijek na godinu izdvaja za uklanjanje izravnih i neizravnih ratnih šteta, zasigurno bi ostvarivala slične stope rasta kao i Turska, zaključio je Sanader.



Pisane vijesti