Održana sjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzana_sjednica_nacionalnog_odbora_za_pracenje_pregovora_s_eu_om.jpg

Današnji sastanak Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU pokazao je da postoji konsenzus oko pristupanja Uniji, postignut je dogovor o usklađivanju vanjskopolitičkih aktivnosti te se razgovaralo o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, kazala je u petak u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić.

"Svrha sastanka bila je trostruka i mislim da je ostvarena. Prvo je bilo utvrditi konsenzus postignut negdje 2004. o članstvu Hrvatske u EU kao zajedničkom strateškom cilju… Svi relevantni politički čimbenici sudjelovali su u ovim razgovorima što nedvosmisleno pokazuje da taj konsenzus postoji", kazala je Pusić u izjavi novinarima nakon sastanka Nacionalnog odbora u proširenom sastavu.

Na toj su sjednici sudjelovali predsjednik države Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, čelnici političkih stranaka zastupljenih u Nacionalnom odboru, Zoran Milanović (SDP), Radimir Čačić (HNS), Josip Friščić (HSS), koji je i inače član odbora, te Ivan Jakovčić (IDS) i Milorad Pupovac (SDSS). Nazočni su bili i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar gospodarstva Đuro Popijač, te glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

"Konsenzus postignut 2004. funkcionira", rekla je Pusić. "Stav svih na sastanku bio je apsolutno podrška europskom strateškom cilju i zaključenju pregovora u lipnju, odnosno prije ljeta. Za Hrvatsku ima puno razloga zašto je to važno, od financijskih, vrlo opipljivih, do političkih", dodala je.

Na novinarsko pitanje zbog čega premijerka Kosor prije nje u svojoj izjavi kao ni u odgovoru na novinarska pitanja nije željela potvrditi postojanje konsenzusa Pusić je kazala kako "ne može komentirati što premijerka misli i što je njezin stav".

Premijerka Kosor na novinarsko pitanje o parlamentarnom konsenzusu kazala je da neće o tome govoriti sada nakon sjednice odbora, te dodala da je u svojoj izjavi kazala "sve što je nužno reći o današnjem sastanku".

U izjavi Kosor je rekla da su ona i ministri u ime vlade rekli nekoliko konkretnih podataka o nastojanjima da se u razgovorima s kolegama iz zemalja članica EU dodatno ojača hrvatska pozicija, ponovivši da je dovršetak pregovora i ulazak u EU strateški cilj Hrvatske i da „smo na kraju puta". Naglasila je da je Hrvatska u četvrtak posjetom predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i povjerenika za proširenje Štefana Fuelea dobila dodatno ohrabrenje i poticaj.

Što se tiče poglavlja 23, Pusić je kazala da je to poglavlje jedina potencijalna prepreka zaključenju pregovora u lipnju. Ispunjavanje preostalih mjerila u tom poglavlju, naglasila je, apsolutno je nužni preduvjet ali nije dovoljan. "Bez ispunjavanja tih mjerila mi svakako nećemo završiti pregovore. Ali ako ispunimo mjerila izrazito je važna i diplomatska aktivnost" , rekla je.

Naglasila je da je postignut dogovor o usklađenom djelovanju na diplomatskom planu između predsjednika države, predsjednice vlade i predsjednika parlamenta. "Tu je postignut dogovor o koordinaciji vanjskopolitičke aktivnosti i mogućnosti i potrebi da se dosegne što je moguće veći broj zemalja članica, ne u lobiranju nego u informiranju o tome što je postignuto u Hrvatskoj, poglavito vezano uz poglavlje 23", pojasnila je Pusić koja je neposredno uoči sastanka Nacionalnog odbora posjetila Banske dvore.

Cilj je bio, kako je rekla, razgovarati o samom tijeku sastanka ali i o razgovoru koji je imala u četvrtak na večeri s predsjednikom Europske komisije Barrosom i povjerenikom Fueleom, te o jutrošnjem razgovoru s direktoricom u Općoj upravi za propširenje Europske komisije Alexandrom Cas Granje.

U kratkoj izjavi nakon sastanka Zoran Milanović je kazao da "dok mi ovdje razgovaramo o EU i pravnoj državi preko puta u Banskim dvorima se kroje izborne jedinici i krši Ustav. Hrvatskoj treba reda i reda ćemo uvesti".



Pisane vijesti