Održana sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Povjerenstva za osobe s invaliditetom za 2004. godinu. Pritom je, između ostaloga, zaključeno kako je Povjerenstvo u navedenom razdoblju uspješno pratilo provedbu Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine.

Usvojen je i Plan i program rada Povjerenstva za osobe s invaliditetom za 2005. godinu, a posebno u smjeru daljeg praćenja provedbe Nacionalne politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine, uspostavljanja i osnaživanja partnerskih odnosa između tijela državne uprave i civilnog sektora u rješavanju postojećih problema osoba s invaliditetom, praćenja znanstvenih dostignuća i europskih zakona i ostalih propisa važnih za osobe s invaliditetom, praćenja provedbe zakona koji se odnose na položaj, zaštitu i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, osobito Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, upozoravanja na nedostatke i predlaganja mjera za njihovo uklanjanje, kao i stalne senzibilizacije medija i društva za problematiku osoba s invaliditetom. U Planu i programu rada za 2005. godinu od strane Povjerenstva za osobe s invaliditetom i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti predviđena je i organizacija obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom - 3. prosinca, kao i Međunarodnog dana obitelji - 15. svibnja.

Na sjednici je Povjerenstvo prihvatilo i Nacrt prijedloga Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, kao ključnog instituta u zaštititi, praćenju i promicanju prava i interesa osoba s invaliditetom na temelju Ustava, zakona i međunarodnih ugovora ratificiranih od strane Republike Hrvatske, te će ga uputiti na razmatranje i raspravu udrugama osoba s invaliditetom na nacionalnoj razini.



Pisane vijesti