Održana sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Đurđe Adlešič održana je danas, u Banskim dvorima, sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske pod nazivom „Suzbijanje i prevencija nasilja među mladima“.

Osim članova Savjeta, sjednici su nazočili i potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, ministar pravosuđa prof. dr. sc. Ivan Šimonović, predstavnici iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te brojni stručnjaci koji rade s djecom i mladima.

Na sjednici je zaključeno da je potrebna edukacija djece, roditelja i učitelja posebno u osnovnim školama jer je to dob kada djeca najviše usvajaju materiju i još uvijek su podložna odgoju roditelja. Zaključeno je također da se krene u objedinjavanje postojećih uspješnih Programa Vlade RH, stručnjaka koji rade s djecom i mladima te nevladinih organizacija.

Potpredsjednica Adlešič je najavila prvi sastanak takvog tipa koji bi okupio ravnatelje svih osnovnih škola. Održat će se u Primoštenu, 23. i 25. ožujka 2010. godine. Ujedno je najavljena i prva edukacija multidisciplinarnih timova u Bjelovaru, 16. i 17. travnja. To je osposobljavanje edukatora u obliku seminara kojim bi se stručnjake (poput predstavnika centara za socijalnu skrb, policije, ravnatelji, stručni suradnici osnovnih i srednjih škola, liječnici obiteljske i školske medicine…) senzibiliziralo za problematiku zlostavljanja i zanemarivanja djece u obitelji i vršnjačkom okruženju te o mogućnostima prevencije i intervencije u radu s djecom i obiteljima.



Pisane vijesti