Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Dana 4. srpnja 2014. godine održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su razmotreni rezultati provedenih nadzornih aktivnosti i mišljenja Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora vezano za sporna zapošljavanja u SOA-i u ranijem razdoblju te rezultati stručnog nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je zaključilo kako se u slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela, svjesno izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave. Takvim su se postupanjem kršili zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e. 

Razmotreni su i slučajevi primitka u SOA-u osoba koje nisu zadovoljavale sigurnosne kriterije za primitak u službu. Primitak takvih osoba u službu, iako u formalnom smislu nije predstavljao kršenje zakona, neprihvatljiv je, predstavljao je sigurnosni rizik te narušava ugled i vjerodostojnost SOA-e.
Na sjednici VNS prihvaćena je i informacija kako je radi izbjegavanja nepravilnosti i sigurnosnih rizika SOA propisala standarde i model zapošljavanja u službu. Time će se ubuduće izbjeći moguće manipulacije u postupku zapošljavanja osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost prihvaćena su izvješća sigurnosno-obavještajnih službi za 2013. godinu.
 
 
 
 
 
 
 
                                   

Pisane vijesti