Održana svečana sjednica Vijeća za djecu

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i predsjednice Vijeća za djecu Vlade RH Jadranke Kosor, a u povodu Međunarodnog dana djeteta i potpisivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, održana je svečana sjednica Vijeća za djecu Vlade RH u Osnovnoj školi “Matije Gupca”.

Predsjednica Vijeća za djecu Jadranka Kosor podnijela je Izvještaj o provedbi nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece za 2007. godinu i Izvještaj o provedbi projekta autobus «Čudesna šuma» u 2008. godini. Projekt autobus «Čudesna šuma» provodi se već četiri godine i kroz njega je do sada prošlo više od 35.000 djece, rekla je potpredsjednica Kosor i dodala da je u 2008. godini projekt realiziran na području Grada Zagreba i 9 županija, a u njemu je sudjelovalo 5332 djece.

Na sjednici je prezentiran i časopis «Dijete i društvo» koji Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izdaje već desetu godinu s ciljem promicanja prava djece sukladno Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih naroda te razvijanja svijesti javnosti o značaju svih pitanja vezanih uz promicanje dobrobiti djece i obitelji, kao i ostvarivanja ciljeva nacionalnih dokumenata koje je na ovome području usvojila Vlada Republike Hrvatske.

U sklopu sjednice potpredsjednica Kosor uručila je nagradu za životno djelo Vijeća za djecu u području promicanja prava djeteta prof. dr. sc. Dubravki Kocijan-Hercigonja, a godišnje nagrade za promicanje prava djeteta doc. dr. sc. Gordani Buljan-Flander i gospođi Sanji Škorić.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica je naglasila da dijete u obitelji mora osjetit da je voljeno, a obitelj ga mora naučiti voljeti, poštivati i davati, ako se to ne nauči u obitelji teško će se naučiti kasnije u školi i na fakultetu. Često se događa da dijete koje odrasta u obitelji u kojoj ima nasilnika i samo postane nasilnik, istaknula je.

Nakon sjednice potpredsjednica Vlade i predsjednica Vijeća za djecu Jadranka Kosor otvorila je izložbu likovnih i literarnih radova djece iz vrtića i osnovnih škola pod nazivom «Volim svoju obitelj» i dodijelila 11 nagrada i 40 pohvala. Projekt «Volim svoju obitelj» pokrenulo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2004. godine, a ove godine pristiglo je ukupno 5649 radova. Na izložbi su, uz nagrađene i pohvaljene, izložena još 464 rada.

Na kraju potpredsjednica Kosor je zahvalila ravnateljici Ljiljani Klinger što je omogućila da se po drugi puta svečanost održi u školi «Matije Gupca».



Pisane vijesti