Premijer Sanader želi jačanje uloge Vijeća Europe

Hrvatska želi pridonijeti tome da Vijeće Europe ima još važniju ulogu nego do sada, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u govoru na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine VE u povodu 10. obljetnice prijama RH u tu organizaciju.

STRASBOURG, 2. listopada 2006. (Hina) - Hrvatska želi pridonijeti tome da Vijeće Europe ima još važniju ulogu nego do sada, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u govoru na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine VE u povodu 10. obljetnice prijama RH u tu organizaciju.

Sanader je objasnio da nije riječ o konfrontaciji VE i Europske unije već o tome da VE postiže još veće rezultate u provedbi svojih plemenitih ciljeva - jačanju i razvoju demokracije, jačanju pravne države, ljudskih i manjinskih prava.

Sanader je izvijestio Parlamentarnu skupštinu o rezultatima koje je RH postigla za proteklih 10 godina.

Iznio je bitne makro ekonomske pokazatelje te kazao da su u tijeku pripreme hrvatskog gospodarstva za europsko tržište, da se provode reforme u pravosuđu i prosvjeti u skladu s međunarodnim dokumentima.

Govorio je i o rezultatima koji se postižu na polju sigurnosti kao i o regionalnoj i multilateralnoj suradnji.

Sanader je rekao da će Hrvatska za dvije i pol godine završiti pristupne pregovore s EU te izrazio očekivanje da će do tog roka, 2008., EU riješiti svoje unutarnje reforme vezane za europski Ustav i da neće biti problema i prepreka ulasku RH u EU.

Naglasio je da će Hrvatska svoja iskustva prenijeti zemljama u regiji koji teže euroatlantskim integracijama te dodao da niti jedna zemlja ne smije biti izostavljena iz tog procesa integriranja, jer, kako je ponovio, ujedinjena Europa nema alternative.

Sanader je odgovorio i na nekoliko pitanja europskih zastupnika govoreći na engleskom i talijanskom jeziku.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Rene Van Der Linden pohvalio je RH za sve što je postigla u proteklih 10 godina a članovi Parlamentarne skupštine Sanaderov govor pozdravili su pljeskom.



Pisane vijesti