Održiv razvoj i dobra infrastruktura pomažu Makarskoj da bude jedna od najprivlačnijih destinacija hrvatskoga turizma

  • Slika /Vijesti/2018/10 listopad/24 listopada/MA/MA2.jpg

"Vjerujem da će održiv razvoj, uz kvalitetnu infrastrukturu pomoći Makarskoj da se još brže i kvalitetnije razvija i bude jedno od središta Splitsko-dalmatinske županije i jedna od najzanimljivijih i najprivlačnijih destinacija hrvatskoga turizma", poručio je premijer u Makarskoj.
 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je danas svoj posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelovanjem na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Makarske.
 
Pozdravivši nazočne i izrazivši zadovoljstvo što je na Dan grada upravo u Makarskoj, gradu svoga djetinjstva, čestitao je svim Makarankama i Makaranima Dan grada.
 
Dan Grada Makarske obilježava se u spomen na 24. listopada 1865., kada su tadašnje makarske vlasti odlučile da službeni jezik u Makarskoj bude hrvatski jezik.
 
Makarska je, naravno, i grad turizma, kao i ključan regionalni centar Splitsko-dalmatinske županije i cijele Dalmacije, koju ulogu treba jačati", poručio je uvodno predsjednik Vlade.
 
Izrazio je zadovoljstvo što, zajedno sa svojim ministrima, može izraziti snažnu podršku svim gradskim projektima, osobito onim infrastrukturnim, te rješavanju prometnih problema.
 
Nacionalne mjere demografske revitalizacije svoj puni smisao dobivaju kad su poduprte na lokalnoj razini
 
Posebno je pohvalio lokalno realizirane demografske mjere.
 
"Drago mi je što su osigurana sredstva za OŠ Petra Perice što će osigurati jednosmjenski rad, povećanje iznosa i broja studentskih stipendija, osigurane novčane pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja, kao i jednokratne pomoći od 2,5 tisuće kuna za svako novorođeno dijete", rekao je, zaključivši da nacionalne mjere demografske revitalizacije svoj puni smisao dobivaju kad su poduprte na lokalnoj razini.
 
Izrazio je zadovoljstvo što su sredstvima grada i Splitsko-dalmatinske županije svi makarski učenici osnovnih škola prvi put dobili besplatne udžbenike, realizacijom besplatnih marendi za socijalno ugrožene, već treću godinu osiguranim sredstvima za asistente u nastavi kao i sufinanciranjem prijevoza učenicima slabijeg imovinskog stanja.
 
Kazao je i kako će Makarskoj, kao gradu turizma privatizacija hotela Makarska pomoći u podizanju turističke ponude grada i cijele makarske rivijere na višu razinu.
 
"Ove će godine Hrvatska imati rekordnu i najuspješniju turističku sezonu dosad. Očekujemo do kraj godine 19,5 milijuna dolazaka, 106 milijuna noćenja i prihod iznad 12 milijardi eura. Makarska je u tomu dala svoj obol," rekao je Plenković.
 
Kako je ocijenio, ovogodišnji turistički rezultati potvrđuju da je turizam s udjelom od 20 posto u BDP-u "jedna od ključnih grana za ekonomski razvoj Hrvatske na prihodovnoj strani našeg proračuna, koji generira suficit od 3,15 milijardi kuna, a da nemamo ovu situaciju s brodogradnjom on bi bio najmanje na toj razini i ove godine."
 
Čuli smo vašu poruku  o potrebi liječnika i medicinske opreme
 
"Dobro smo čuli vašu poruku o potrebi liječnika specijalista. Ministarstvo zdravstva dalo je suglasnost u iznosu od 800.000 kuna za novi ultrazvuk, holter, defibrilator. Nastojat ćemo i kad je riječ o opremi i liječnicima riješiti ova pitanja na najbolji način", rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade naglasio je i da je vidljiv učinak fiskalne decentralizacije. "Makarska je, zahvaljujući novoj legislativi, dobila više sredstava u iznosu većem od 3 milijuna kuna, što je jasna poruka da želimo osnažiti sposobnosti jedinica lokalne i područne samouprave i dati im šansu za razvoj".
 
Na svečanoj je sjednici Gradskog vijeća ponovno je istaknuo kako će investicije ove godine u Hrvatskoj iznositi dvije milijarde eura, što su najveće dosadašnje investicije u jednoj godini.
 
"Prošle godine investicije su iznosile milijardu i 840 milijuna eura, a ove godine će biti dvije milijarde što znači kako će ovo biti godina u kojoj će Hrvatska imati najviše investicija u jednoj godini. Time ostvarujemo gospodarski rast," istaknuo je Plenković u govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Makarske u povodu Dana Grada.
 
Konkretni pomaci u olakšavanju poteškoća u prometu
 
Podsjetio je kako je Vlada početkom svibnja ove godine na sjednici u Splitu donijela zaključke i koji će olakšati poteškoće u prometu koje Makarska ima tijekom turističke sezone.
 
"Ti zaključci se odnose i na rekonstrukciju križanja državnih cesta DC8 i DC512 i županijske ceste 6197 u vrijednosti oko 21 milijun kuna," rekao je premijer.
 
Na svečanoj su sjednici ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Makarske Jure Brkan, potpisali ugovor o sufinanciranju obnove zgrade policijske postaje u Makarskoj koja će koštati 500.000 kuna, od čega će Grad Makarska osigurati 400.000 kuna,  a Ministarstvo unutarnjih poslova 100.000 kuna.
 
 
 
 

Pisane vijesti