Okrugli stol o novom zakonu o DIP-u

Sudionici okruglog stola na temu zakonskog reguliranja rada Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) suglasili su se danas da je osnivanje DIP-a kao stalnog, neovisnog i stručnog tijela korak naprijed u demokratizaciji izbornog sustava.

ZAGREB,13. prosinca(Hina) - Sudionici okruglog stola na temu zakonskog reguliranja rada Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) suglasili su se danas da je osnivanje DIP-a kao stalnog, neovisnog i stručnog tijela korak naprijed u demokratizaciji izbornog sustava.

Okrugli stol održava se u Saboru, uoči drugog čitanja prijedloga novog zakona o DIP-u, a organizirali su ga Vlada i OESS-ova misija u Hrvatskoj.

Ocjenjujući da je DIP i do sada izvrsno radio, predsjednik Vlade Ivo Sanader naglasio je da je predloženi zakon dio cjelokupne reforme izbornog sustava, koja bi Hrvatsku trebala uvrstiti u red zemalja visoke demokracije.

I predsjednik Sabora Vladimir Šeks ističe da je Hrvatska pred korjenitim promjenama izbornog zakonodavstva, dio kojih je o novi ustroj DIP-a.

DIP treba biti i bit će jamac zakonitih, korektnih i poštenih izbora na svim razinama vlasti, kazao je Šeks.

S tim su suglasni i predstavnici OESS-a, uključujući i voditelja Misije Jorgea Fuentesa.

Upozoravaju, međutim, da je zajednička analiza OESS-a i Venecijanske komisije Vijeća Europe pokazala da bi trebalo razmisliti o tome da se u izbor članova DIP-a, uz Hrvatski sabor, uključe i druge državne institucije, poput poput Ustavnog suda.

Trebalo bi, drže, razmisliti i o rotirajućim članovima DIP-a s različitom duljinom mandata, kako bi se osigurala neovisnost tog tijela.

Uz predstavnike Vlade i OESS-a na okruglom stolu nazočni su i saborski zastupnici, pravnici i predstavnici nevladinih udruga.



Pisane vijesti