Okučani: Započelo obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/okucani_zapocelo_obiljezavanje_obljetnice_vojno_redarstvene_akcije_bljesak.jpg
OKUČANI,1. svibnja 2007.(Hina) - Budnicom u izvedbi Orkestra HV-a ulicama Okučana te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima, u Okučanima je jutros počelo obilježavanje 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak".

Vijence podno spomen obilježja položila su i svijeće zapalili predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić, Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i Vlade dr. Ivo Sanader te izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, stradalničkih i braniteljskih udruga te loklanih vlasti.

Nakon svečanog postrojavanja Počasno-zaštitne bojne, kadeta i ešalona branitelja na rukometnom igralištu, sudionicima obilježavanja "Bljeska", kako je najavljeno, obratiti će se predsjednici Sanader, Šeks i Mesić.

U nastavku svečanosti, predviđeno je da predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, pod čijim se pokroviteljstvom svečanost i održava, na rukometnom igralištu otvori tradicionalne športske igre hrvatskih branitelja.

Svečanost će završiti misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, koju će u crkvi sv. Vida predvoditi mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH.

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati i završila je sljedeći dan poslijepodne.

Hrvatske snage oslobodile su zapadnu Slavoniju čime je označen početak procesa povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske. U samo 36 sati hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te nad željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U akciji je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca. Poginula su 42 branitelja a 162 su ranjena.

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" označila je početak procesa povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske.



Pisane vijesti