Osam milijuna kuna za devet goranskih gradova i općina

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je u petak predstavnicima devet goranskih općina i gradova ugovore vrijedne više od osam milijuna kuna na osnovi kojih će svaka lokalna jedinica dobiti nepovratno gotovo milijun kuna.

Gradovi Čabar, Delnice i Vrbovsko te općine Mrkopalj, Fužine, Skrad, Brod Moravice, Ravna Gora i Lokve dobili su u sklopu programa potpore brdsko-planinskim područjima novac za projekte kao što su izgradnja i dogradnja dječjeg vrtića, uređenje rekreacijskog centra, rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, javna rasvjeta itd.

Ministrica Nataša Tramišak rekla je da je osam milijuna kuna iz državnog proračuna osigurano za projekte koji osiguravaju kvalitetnije uvjete života.

"Prvi put ove godine 30 posto sredstava iz Programa održivog razvoja brdsko-planinskog područja namijenjeno je upravo za područje Gorskog kotara. Na inicijativu lokalnih jedinica, uručili smo im ugovore kojima će poboljšati kvalitetu lokalne infrastrukture", rekla je i najavila ove godine i program razvoja brdsko-planinskog područja, čime će se definirati nove mjere i aktivnosti za gospodarstvenike i poduzetnike, tj. za ulaganja u ta područja, posebno za Gorski kotar.

To će, uz europska financijska sredstva u novom programskom razdoblju, sigurno pomoći razvoju gospodarstva, poduzetništva, a time i demografskoj revitalizaciji, rekla je.

"Vlada je već sada, i do ove godine, uložila više od 36 milijuna kuna za Gorski kotar, a ukupno 190 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, posebno za vodnu komunalnu infrastrukturu", istaknula je ministrica Tramišak.

Značajna sredstva za infrastrukturne projekte

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao kako već to što su se gradovi i općine kandidirali upućuje na to da u njima znaju pripremiti i voditi projekte te da su im ministarstvo i Vlada u tom smislu i dalje na raspolaganju.

Odgovarajući na novinarska pitanja, podsjetio je da se još prije četiri godine počela osiguravati pomoć za održavanje lokalnih cesta u Gorskom kotaru, to jest za zimsku službu preko Hrvatskih cesta, što je i dalje na snazi.

"Ova Vlada je puno učinila da se financijski stabiliziraju sve lokalne jedinice, a tome ide u prilog današnje potpisivanje ugovora jer su sve lokalne jedinice dobile značajna sredstva za infrastrukturne projekte na svom području", rekao je Butković i ocijenio kako je dobro da se, osim velikih, strateških infrastrukturnih projekata provode i manji, ali za lokalne jedinice veliki projekti.
 
"Moramo, i to je dužnost i zadaća svih nas u Vladi, da manjim lokalnim jedinicama, poglavito u Gorskom kotaru, Lici, u 'težim' sredinama, Dalmatinskoj zagori, Slavoniji, poglavito potresom pogođenim područjima, pomognemo u ostvarenju i financiranju njihovih projekata", zaključio je ministar Butković.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti