Osigurano 7,5 milijuna eura pomoći za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/18 srpnja/Vučković 556.jpg

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu objavljena nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima. Naredba je dostupna na poveznici.

Između ostalog, novom Naredbom dozvoljeno je držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim Naredbom omogućiti rekategorizacija. 

Također, na području županija visokog rizika izvan zona zaštite, nadziranja i zaraženih zona, propisuju se dodatne mjere radi sprječavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.

Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava

Vlada je osigurala 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja.    

Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ovim putem apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede/Vlada



Pisane vijesti