Osijek: Predsjednik Vlade o osječkom uredu u Bruxellesu, Zagorcu i izborima

OSIJEK, 15. ožujka 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader rekao je večeras u Osijeku, zamoljen da komentira nedavno otvaranje ureda Osječko-baranjske županije i grada Osijeka u Bruxellesu, kako je razumljiva želja županija da se posebno predstave u Bruxellesu, ali da to treba biti u okviru jedne hrvatske kuće.

"Hrvatska dobro stoji u Bruxellesu i dobro promovira sve svoje krajeve. Može se razumjeti želja nekih jedinica lokalne i regionalne samouprave da se posebno predstave u Bruxellesu, ali to treba biti u okviru jedne hrvatske kuće, gdje bi se mogle predstaviti sve hrvatske županije i mislim da ćemo to i napraviti", rekao je premijer Sanader večeras, nakon otvaranja Esseker Centra.

U srijedu, 14. ožujka, u Bruxellesu je otvoren Ured hrvatskih regija, koji će zastupati interese Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke i Osječko-baranjske županije, te gradova Rijeke, Dubrovnika, Osijeka i Karlovca. U Bruxellesu još od prije djeluje Ured Istarske županije, a u utorak, 13. ožujka, otvoreno je predstavništvo Osječko-baranjske i Slavonsko-požeške županije.

Novinari su premijera zamolili da komentira današnju odluku bečkoga suda kojom je Zagorcu za obranu sa slobode određena jamčevina od milijun eura, te su ga pitali kada se Zagorca može očekivati u Hrvatskoj.

"To su autonomne odluke suda. Ono što očekujem kao premijer jest da pravna država funkcionira u svakom slučaju, tako i u slučaju umirovljenoga generala Zagorca", rekao je Sanader.

Na novinarski upit hoće li nositelj liste HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima u 4. izbornoj jedinici (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija) biti Vladimir Šeks ili netko drugi, Sanader je, u svojstvu predsjednika HDZ-a, odgovorio kako će "predsjednik Sabora Šeks sigurno biti jedan od stranačkih aduta u izbornoj kampanji" te da će HDZ "naravno pobijediti u 4. izbornoj jedinici".



Pisane vijesti