Osuđujemo teroristički napad u Afganistanu, časnici HV-a u kontaktu su s obiteljima stradalih hrvatskih vojnika

  • Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/24 srpnja/PVRH.jpg

Premijer Plenković osudio je napad bombaša samoubojice na hrvatske vojnike u Afganistanu.

Otvarajući današnju, 170. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osudio je napad bombaša samoubojice u Afganistanu u kojem su teško ozlijeđena tri hrvatska vojnika.

„Osuđujemo ovaj napad koji se dogodio. Naši časnici Hrvatske vojske su u kontaktu s obiteljima ozlijeđenih hrvatskih vojnika, njima se pruža medicinska pomoć i podrška“, kazao je predsjednik Vlade istaknuvši da se radi o prvom napadu ovakve vrste i ovakvih razmjera u 16-godišnjoj prisutnosti pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu.

Dodao je da je u Afganistanu trenutno 99 hrvatskih vojnika te da dosad nije zabilježen ovakav napad s ovakvim posljedicama.

Poručio je da će Vlada nastaviti izvještavati hrvatsku javnost o zdravstvenom stanju ozlijeđenih vojnika, a kada liječnička procjena bude takva, radit će se na što skorijem povratku vojnika u Hrvatsku. Ministar obrane i časnici Hrvatske vojske bit će u daljnjem kontaktu s obiteljima trojice vojnika.

Dobrodošlica i čestitke novim ministrima

Od ostalih događaja u proteklome tjednu predsjednik Vlade izdvojio je izglasavanje povjerenja novim ministricama i ministrima te novim potpredsjednicima Vlade u Hrvatskome saboru, a zastupnicama i zastupnicima zahvalio je na vrlo jasnoj i čvrstoj potpori.

Novim članovima Vlade -  ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesni Bedeković, ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, ministru uprave Ivanu Malenici, ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, ministru državne imovine Mariju Banožiću, ministru rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću te ministru Marku Paviću, koji je nakon ministarstva rada i mirovinskoga sustava preuzeo resor regionalnoga razvoja i fondova Europske unije -  zaželio je dobrodošlicu, a novim potpredsjednicima Vlade – ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i ministru financija Zdravku Mariću - čestitao je na novoj dužnosti.

 „Od novih članova i članica Vlade očekujem da zajednički predano radimo na ispunjavanju našega programa i za dobrobit svih hrvatskih građana“, poručio je premijer Plenković.

Jučerašnji sastanak s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim premijer Plenković ocijenio je novom prigodom za daljnje jačanje odnosa Hrvatske i Bugarske.

Kazavši da se radi o prijateljskoj zemlji s kojom Hrvatska dijeli mnoge slične ciljeve, dodao je da su na sastanku razmijenjena iskustva o pripremama za ulazak u Schengenski prostor, što je prioritet obiju zemalja, kao i o naporima za ulazak u europski tečajni mehanizam (ERM II) u procesu uvođenja eura.

Sutra sjednica Vlade u Čakovcu

Prošloga vikenda premijer Plenković nazočio je polufinalnom teniskom susretu ATP turnira Croatia Open u Umagu. Govoreći o umaškom turniru, kazao je da njegova 30 godina duga tradicija predstavlja referentan događaj za hrvatski šport, tenis, turizam, promidžbu i gospodarstvo.

Dodao je da je tu prigodu iskoristio i za susrete s brojnim hrvatskim gospodarstvenicima koji su također boravili u Umagu te za susret s novim Istarskim županom Fabriziom Radinom i gradonačelnikom Umaga Vilijem Bassaneseom.

Na kraju je najavio da će Vlada sutra, deseti puta u ovome mandatu, održati sjednicu van Zagreba, i to u Međimurskoj županiji, u Čakovcu.

Naglasio je da je pripremljen kvalitetan i sadržajan dnevni red, u korist cijeloga Međimurja i svih njegovih stanovnika, a uz Čakovec predsjednik Vlade posjetit će i gradove Prelog i Mursko Središće te brojne gospodarstvenike.

Ministarstvo uprave i DZS utvrđuju broj potpisa birača za referendum Građanske inicijative "67 je previše"

Ministar uprave Ivan Malenica na sjednici je predstavio Zaključak u vezi s provjerom broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše".

Kazao je da se ovim Zaključkom zadužuju Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Građanske inicijative „67 je previše“.
 
"Ministarstvo uprave će utvrditi ukupan broj potpisa birača te će nakon toga zadužiti Državni zavod za statistiku da iz ukupnog broja potpisa birača utvrdi uzorak statističkom metodom slučajnog uzorka iz kojeg će se provjeriti potpisi birača usporedbom podataka unesenih u potpisnu listu s podacima u registru birača", pojasnio je Malenica.
 
Ministar je dodao da se zadužuju Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova da provjere jesu li se potpisi iz Zaključka prikupljali u skladu s člankom 8.c Zakona o referendumu, a Ministarstvo uprave o izvršenim provjerama će izvijesti Vladu Republike Hrvatske.
 
Očuvati nužnu razinu jednoobraznosti pri izradi i donošenju uredbi
 
Vlada je donijela i Uredbu o općim pravilima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave.
 
Ministar uprave kazao je da je temeljna svrha ove Uredbe očuvati nužnu razinu jednoobraznosti pri izradi i donošenju uredbi o unutarnjem ustrojstvu pojedinih tijela državne uprave.
 
"Nadam se da ćemo u naredom periodu dobiti od svih ministarstva uredbu o općim pravilima za unutarnje ustrojstvo koje ćemo donijeti na narednim sjednicama Vlade Republike Hrvatske", dodao je Malenica.  
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da bi ova Uredba o općim pravilima trebala pomoći svim resorima da prilagode i u sljedećih nekoliko tjedana prirede nove uredbe svih ministarstva.



Pisane vijesti | Andrej Plenković