Otpis potraživanja za stanovnike potresom pogođenih područja

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/26_lipnja/Habijan 2.jpg

U svrhu sanacije štete i potpore stanovnicima na potresom pogođenim područjima, Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim zadužuje HEP da se krajnjim kupcima stradalim u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije otpišu potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, te drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu električnu energiju za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2024.

Isto tako, donesen je zaključak o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb - Sisak bez plaćanja cestarine za isto razdoblje, kao i zaključak o produženju besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Otpisuju se također i potraživanja Hrvatske radiotelevizije nastala po osnovi RTV pristojbe.

U Sabor upućen Zakon o privremenom uzdržavanju, osniva se alimentacijski fond

U saborsku proceduru Vlada je uputila prijedlog Zakona o privremenom uzdržavanju kojim se osniva alimentacijski fond, povećava iznos alimentacije koju država isplaćuje djetetu čiji jedan roditelj ne ispunjava tu obavezu te produžuje rok za primanje te naknade.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić podsjetio je kako privremeno uzdržavanje za djecu, čiji roditelj ne plaća alimentaciju, kao zakonska mogućnost postoji od 2014. godine te je istaknuo kako će se ovim zakonskim prijedlogom pojednostaviti procedura isplate, povećati iznos alimentacije koju isplaćuje država te produžiti vremensko trajanje primanja ove naknade. Djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje, dodao je, trenutno ima 1470.

"Osigurava se da ta potpora bude adekvatnija, da neometano vremenski traje dok za nju ima potrebe te se pojednostavljuje postupak isplate", kazao je Piletić.

Povećava se iznos mjesečne naknade i produžuje vremensko trajanje

Tako će se povećati iznos s 50 posto zakonskog minimuma na 100 posto. "Dakle, udvostručujemo mjesečnu naknadu, postojeća je iznosila oko 100 eura, a sada će biti 200 eura", naveo je ministar dodavši kako se do sada takva potpora mogla isplaćivati najduže tri godine i do 18. godine života.

Usklađivanjem novog zakona s Obiteljskim zakonom, potpora će biti omogućena do 18. godine života bez vremenskog limita, a za punoljetno dijete koje se školuje najduže do 26. godine, istaknuo je Piletić. Jednako tako, punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad, ima pravo na privremeno uzdržavanje sve dok ta nesposobnost traje.

Postupak isplate se pojednostavljuje putem FINA-e i Zavoda za socijalni rad, a priznavat će se i pravo na privremeno uzdržavanje putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

U blokadi 10.000 građana koji ne plaćaju alimentaciju

"Na način da vrlo jednostavnom procedurom korisnik uzdržavanja podnese zahtjev ili po službenoj dužnosti, a u roku 30 dana Agencija to rješenje izda i omogući financijsku stabilnost i sigurnost, kako djetetu, tako i roditelju koji se skrbi o njemu", pojasnio je ministar.

Uvodi se i novost u vraćanju duga putem javnoga rada ukoliko obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti vratiti utvrđeni iznos duga. "Prihvatili smo brojne komentare koji se tiču otpisa duga u slučaju smrti obveznika uzdržavanja ako je njegov nasljednik ujedno bio i korisnik prava na privremeno uzdržavanje, dakle dijete, temeljem kojeg je nastala tražbina, a kako bi se izbjeglo da upravo dijete koje je imalo pravo na privremeno uzdržavanje ne bi to isto moralo vratiti zbog smrti obveznika uzdržavanja", rekao je Piletić i dodao kako je prema podacima FINA-e trenutno u blokadi više od 10.000 građana koji ne plaćaju alimentaciju.

"Smatramo da će se ovako predložen zakon, uz jasnu političku poruku da će država zaštititi financijsku i materijalnu sigurnost i djeteta i roditelja, obračunati s neplatišama obveze uzdržavanja putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina", naglasio je.

Važećim Zakonom uređeno je da se prilikom priznavanja prava na privremeno uzdržavanje, u slučaju kad je obveznik uzdržavanja po ovršnoj ispravi roditelj djeteta, treba utvrditi vjerojatnost da baka i djed po roditelju obvezniku uzdržavanja ne pridonose uzdržavanju najmanje u iznosu privremenog uzdržavanja, što je u ovom predloženom zakonu izostavljeno kako bi dijete što prije ostvarilo pravo na privremeno uzdržavanje neovisno o tome je li u tijeku sudski postupak prema baki i djedu radi uzdržavanja sukladno odredbama Obiteljskog zakona.

Zakonske izmjene zbog direktive o izvještavanju o održivosti

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila konačne prijedloge izmjena i dopuna zakona o tržištu kapitala i o reviziji te prijedlog novog zakona o računovodstvu, čime se u domaće zakonodavstvo prenose odredbe europske direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac podsjetio je da je 5. siječnja 2023. na snagu stupila direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, čije se odredbe u hrvatsko zakonodavstvo prenose kroz potpuno novi zakon o računovodstvu te kroz izmjene i dopune zakona o reviziji te onom o tržištu kapitala.

Kako je istaknuo, ključne se izmjene odnose na detaljno uređenje izvještavanja o održivosti za pojedine skupine poduzetnika, a s ovim zakonskim prijedlozima povećava se krug obveznika. Također, naveo je ministar, proširuje se sadržaj izvještaja o održivosti, izvještavanje o održivosti se standardizira, a uvodi se i obveza provjere izvještaja od strane revizora.

Ministarstvo financija će poduzeti sve potrebne mjere podrške kako bi se nova obveza olakšala svim poduzetnicima, posebno malim i srednjim poduzećima koja su na Burzi, poručio je ministar.

Istaknuo je da se ovdje radi o proširenju obveze za jedan manji dio poduzetnika, no da će oni od toga imati i koristi, s obzirom da će dobiti alat koji će im biti osnova za bolji i kvalitetniji dijalog s dionicima, prvenstveno s financijskim sektorom i financijskim institucijama.

Očekuje se da će upravo financijski sektor imati ključnu ulogu u procesu tranzicije prema održivom gospodarstvu, i to kroz aktivno usmjeravanje kapitala prema održivim ekonomskim aktivnostima, napomenuo je Primorac.

U skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, donesena je Uredba o vrijednosti iznosa za utvrđivanje naknade za pružanje sekundarne pravne pomoći za 2024.

Također je izmijenjena Uredba o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova kojom se privremeno ta naknada smanjuje. Cilj mjere je smanjiti pritisak na poslovanje distributera naftnih goriva i dodatno štititi kupce od prekomjernog poskupljenja i volatilnosti nastalih zbog nestabilnosti na svjetskom tržištu uzrokovanih poremećajima u opskrbi uslijed ukrajinske krize.

Na sjednici je donesena i odluka o davanju suglasnosti Općini Štefanje za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za financiranje kapitalnog projekta izgradnje i opremanja nove zgrade dječjeg vrtića, dok je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dana suglasnost za sklapanje Ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika sa Šibensko-kninskom županijom i za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2025. do 2031. godine.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti