Otvaranjem triju novih studija obilježene obljetnice HTV-a i HR-a

Hrvatska radiotelevizija danas je obilježila 79. obljetnicu Hrvatskoga radija (HR) i 49. obljetnicu Hrvatske televizije (HTV), a tom prigodom su, uz tradicionalnu dodjelu godišnjih nagrada "Ivan Šibl", u rad svečano puštena tri nova studija.

Prenosimo s Hine:
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija danas je obilježila 79. obljetnicu Hrvatskoga radija (HR) i 49. obljetnicu Hrvatske televizije (HTV), a tom prigodom su, uz tradicionalnu dodjelu godišnjih nagrada "Ivan Šibl", u rad svečano puštena tri nova studija.


Studiji su opremljeni najsuvremenijom digitalnom tehnologijom, a na njima se radilo 11 godina. Dobili su imena velikana HRT-a Angela Miladinova, Antona Martija i Zvonimira Bajsića, a svečano ih je u rad pustio predsjednik Vlade Ivo Sanader koji je rekao da se Vlada ne smije miješati u uređivačku politiku, ali da isto tako nacionalna javna radiotelevizija ne smije favorizirati niti jednu političku opciju. Sve vlade i države moraju imati dovoljno povjerenja u zrelost svojih demokracija kako bi izgradili samostalan javni radiotelevizijski servis koji ima mehanizme kontrole i ispravljanja pogrešaka, ali i slobodu i odgovornost kako bi radio objektivno, korektno, nepristrano i profesionalno, rekao je Sanader.

"Nova sredstva traže novu odgovornost i novo ponašanje. Uvjeti koje imamo i sloboda koju uživamo zahtjevaju visoku profesionalnost i zrelost", kazao je ravnatelj HRT-a Mirko Galić koji je jutros položio vijenac na spomenik djelatnicima HRT-a stradalima u Domovinskom ratu.

Dobitnici nagrade HRT-a "Ivan Šibl" za prošlu godinu su voditelj odsjeka tehnike Radiopostaje Split Boris Dedić i direktor fotografije u Odjelu snimanja HTV-a Božidar Jovanović.

Godišnje nagrade HRT-a za osobit doprinos u radijskom programu dobili su Alina Vrkljan, Zoltan Kabok, Vlatko Kovačević, Silvije Stamać te Obrazovni i dječji program Hrvatskog radija.

Iste nagrade, ali za doprinos u televizijskom programu dodijeljene su Miru Brankoviću, Miljenku Kokotu, Vladimiru Mrganiću, Anti Žonji, Danku Volariću i Odsjeku audiotehnike HTV-a.

Lajoš Fidri i Miroslav Živković nagrađeni su za osobit doprinos na području glazbenog stvaralaštva i sveukupnoj glazbenoj produkciji HRT-a, a za doprinos u obavljanju složenih stručnih poslova Sanja Limov, Odjel za izgradnju objekata HRT-a te Odjel RTV pristojba.

U Muzeju za umjetnost i obrt večeras u 19 sati otvorit će se tradicionalna izložba fotografija kamermana i snimatelja HTV-a.



Pisane vijesti