Otvoren 9. "Croatia Boat Show"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/otvoren_9_croatia_boat_show.jpg

U splitskoj trajektnoj luci otvoren je danas 9. međunarodni nautički sajam "Croatia Boat Show", najveći u jugoistočnoj Europi, na kojem je ove godine, u organizaciji splitske tvrtke "Profectus", izloženo više od 400 luksuznih jahti, jedrilica i glisera oko 300 izlagača iz Hrvatske i 20-ak zemalja.

Split,14. travnja 2007.(Hina) - U splitskoj trajektnoj luci otvoren je danas 9. međunarodni nautički sajam "Croatia Boat Show", najveći u jugoistočnoj Europi, na kojem je ove godine, u organizaciji splitske tvrtke "Profectus", izloženo više od 400 luksuznih jahti, jedrilica i glisera oko 300 izlagača iz Hrvatske i 20-ak zemalja.

Sajam je na više od 120 tisuća četvornih metara izložbenog prostora na kopnu, uz Rivu i Gat sv. Petra te na pontonima u moru otvorio pokrovitelj, predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Premijer je istaknuo da je taj sajam "čudo" započeto hrabrošću njegova osnivača Vicenca Blagaića, koji je prije devet godina krenuo ni od čega da bi stvorio respektabilan svjetski sajam koji privlači sve više izlagača, među kojima i vodeće svjetske brandove.

"Takve projekte treba podržati i drago mi je da Sajam ima punu potporu grada Splita i Županije", istaknuo je premijer. Usto, dodao je, treba voditi računa i o zaštiti okoliša, ali i prostornom uređenju, na čemu nam iz Europe stižu pohvale jer smo uspjeli izbjeći ono što se dogodilo Španjolskoj.

Predsjednik je poručio da Vlada daje punu potporu i razvoju splitske luke, koja je s tri i pol milijuna putnika sada treća na Sredozemlju i infrastrukturno se treba pripremiti na prijam još većeg broja putnika. Procjene su da će u roku od nekoliko godina kroz nju na godinu prolaziti više od sedam milijuna putnika. Pri tome, poručio je, ne smije se ugroziti ljepota Splita. Mudrost našega naraštaja, dodao je, mora biti u tome da širimo gospodarske potencijale, ali da sačuvamo ono po čemu smo poznati u svijetu i zbog čega svi dolaze u Hrvatsku.

Ministar turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je kako je Sajam objedinio tri važna segmenta: nautiku, gospodarstvo i turizam. Podsjetio je da 55 tisuća plovila s 550.000 nautičara iz Europe iz svijeta stiže u Hrvatsku, što je 10 posto ukupnoga hrvatskog turizma, od čega zaradimo oko 700 milijuna eura. Očekuje se i rast broja nautičara idućih nekoliko godina, pa su već izrađene studije za izgradnju još vezova i novih marina, rekao je ministar Kalmeta. Istaknuo je da je Vlada uspjela ukinuti crni čarter, što su mnogi smatrali nemogućim. To je dovelo do rasta čarter-tvrtki, kojih je danas 750- peterostruko više nego prije nekoliko godina. One rade tu i plaćaju sve obveze i poreze.

Direktor Sajma Vicenco Blagaić rekao je kako je Sajam, unatoč teškoćama zbog preuređenja Rive i dogradnje Gata sv. Petra, 30-ak posto veći od lanjskog, dodajući da će iduće godine biti još veći i bolji te još kvalitetnije svijetu predstaviti Split i Hrvatsku.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić rekao je kako je Sajam Splitu dao novu vizuru. Poručio je da je on potreban gradu i da ima njegovu punu potporu bez obzira na određene prijepore u medijima proteklih dana.

"Croatia Boat Show" bit će otvoren do 22. travnja, na njemu će biti predstavljeno više od 50 hrvatskih i svjetskih premijera brodova, a osim službenoga dijela, najavljeni su i mnogi popratni događaji te atraktivne regate vrhunskih hrvatskih i svjetskih jedriličara.



Pisane vijesti