Otvoren Prvi susret klapa iz hrvatskog iseljeništva u domovini

Koncertom klapskih sastava u zagrebačkoj dvorani Lisinski, večeras je otvoren Prvi susret klapa iz hrvatskog iseljeništva u domovini, koji se održava u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

ZAGREB, 24. lipnja 2006. (Hina) - Koncertom klapskih sastava u zagrebačkoj dvorani Lisinski, večeras je otvoren Prvi susret klapa iz hrvatskog iseljeništva u domovini, koji se održava u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Nastupile su klape iz Njemačke, Novog Zelanda, Mađarske, Južnoafričke Republike, SAD-a, Švicarske, Argentine i klapa Jadran iz Tivta u Crnoj Gori.

Ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček u pozdravnom je govoru istaknula kako su hrvatski klapski pjevači iz iseljeništva, daleko od domovine svojih očeva i djedova, njegujući jezik izvorne hrvatske glazbe, nastojali ne zaboraviti otkuda su potekli i tako čuvali materinji jezik i pjesmu.

Klapsko pjevanje ima značajno mjesto u riznici hrvatske tradicijske kulture i proslavilo nas je diljem svijeta, čemu su doprinjeli i sudionici ovog Matičinog klapskog susreta, rekla je Fuček.

U ime hrvatske Vlade, izvođačima je dobrodošlicu poželjela potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Ona je zahvalila Hrvatskoj matici iseljenika na organizaciji ovoga događaja koji, kako je rekla Kosor, doprinosi gradnji mostova s našim iseljenicima.

Zahvalila je i klapama koje su, kako je istaknula, očuvale hrvatsku riječ i pjesmu i ustrajale u očuvanju svojih korijena, te im je poželjela ugodan boravak u Hrvatskoj.

Izvođačima iz hrvatskog iseljeništva pridružile su se večeras i dvije klape iz Zagreba, Dišpet i Grdelin.

Nakon Zagreba, klape iz hrvatskog iseljeništva nastupit će u Crikvenici, Zadru, Sinju, Veloj Luci, Podgori i Kaštel Starom, a 2. srpnja nastupit će na jubilarnom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.



Pisane vijesti