Otvoren sajam "Viroexpo 2006."

Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "Viroexpo 2006." otvorio je danas u Virovitici premijer Ivo Sanader, istaknuvši da Vlada taj sajam smatra jednim od najuspješnijih županijskih projekata koji služi za primjer razvoja županijskog gospodarstva, ali i općenito gospodarstva Hrvatske.

VIROVITICA, 20. siječnja 2006. (Hina) - Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "Viroexpo 2006." otvorio je danas u Virovitici premijer Ivo Sanader, istaknuvši da Vlada taj sajam smatra jednim od najuspješnijih županijskih projekata koji služi za primjer razvoja županijskog gospodarstva, ali i općenito gospodarstva Hrvatske.

Na više od deset tisuća četvornih metara izložbenog prostora virovitički sajam, koji se održava po 11. put, okupio je ove godine 355 izlagača iz ukupno 12 zemalja, a na svečanom otvorenju bili su i hrvatski ministri Branko Vukelić, Ivana Šuker i Ivica Kirin.

Premijer Sanader je, čestitavši na uspješnosti tog projekta organizatorima sajma - gradu Virovitici, Virovitičko-podravskoj županiji, te županijskim organizacijama Hrvatske gospodarske i Hrvatske obrtničke komore, istaknuo i da je u protekle dvije godine Vlada izdvojila više od pet milijuna kuna kako bi Virovitica stvorila uvjete za razvoj poduzetničkih zona, pa ih danas u planu ima čak osam, što je najveći broj u Hrvatskoj.

"Virovitica je stvorila pozitivno ozračje za ulagače i zato pozivam sve poduzetnike da dođu ulagati u Viroviticu jer ovdje neće biti sami i neće biti bez potpore", istaknuo je Sanader otvarajući sajam.

Podsjetio je na probleme hrvatskog gospodarstva te najavio niz vladinih projekata koji bi tijekom ove godine trebali pomoći problemima poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, kroz clustere, liberalizaciju otvaranja obrta i osposobljavanje stručnih kadrova u obrtništvu, nacionalni plan navodnjavanja i druge aktivnosti kako bi
se stvorili povoljniji uvjeti za prilagodbu hrvatskog tržišta
jedinstvenom europskom tržištu.


Premijer je najavio da će za dva do tri tjedna biti otvoreni servisi hitro.hr u svim preostalim županijama. "Dosad ih imamo sedam, a sad ćemo otvoriti i sve ostale i to odjednom, najvjerojatnije s jednog mjesta u Zagrebu", rekao je Sanader..

Taj vladin servis omogućuje obrtnicima da uspješno ostvare sve korake za otvaranje tvrtke, a taj trend otvaranja nastavit ćemo i u ovoj godini, istaknuo je Sanader.

Generalni pokrovitelji sajma su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a uz zemlju partner Rusiju, ove godine proizvode i usluge izlažu predstavnici BiH, Češke, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije i SiCG.

Organizatori očekuju da će trodnevni sajam ove godine vidjeti više od 15.000 posjetitelja, a uz stručna predavanja predviđene su i priredbe kulturnog i zabavnog sadržaja.

U predsajamskom programu održana su, uz ostalo, stručna predavanja o gospodarskom razvoju županije i greenfield ulaganjima, a gospodarske mogućnosti Virovitice predstavljane su kroz slobodnu zonu i poduzetničke zone.



Pisane vijesti