Otvorena izložba "Augusteum iz Narone - Rim s druge strane Jadrana"

Hrvatska ima veliku budućnost i zbog svoje kulturne baštine, rekao je državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano u utorak navečer u Vatikanskim muzejimana na otvaranju izložbe o Augustovom hramu u nekadašnjoj rimskoj koloniji Narona, pod nazivom "Augusteum iz Narone - Rim s druge strane Jadrana".

RIM, 22. veljače 2005. (Hina/AR) - Hrvatska ima veliku budućnost i zbog svoje kulturne baštine, rekao je državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano u utorak navečer u Vatikanskim muzejimana na otvaranju izložbe o Augustovom hramu u nekadašnjoj rimskoj koloniji Narona, pod nazivom "Augusteum iz Narone - Rim s druge strane Jadrana".

"Vi morate ući u srce Europe, jer ste već u srcu Vatikana", rekao je Sodano i dodao da je tim riječima savjetovao hrvatskom premijerom Ivi Sanaderu, tijekom razgovora u utorak ujutro u Vatikanu, da ode u Bruxelles na razgovor o hrvatskom ulasku u EU. Rekao mu je naime da ne mora ostati na otvaranju izložbe u Vatikanu jer je Hrvatska u srcu Vatikana i Pape.

Sodano je rekao da je bio u Naroni i vidio iskopine te je poželio veliku suradnju između Hrvatske i Vatikana i ubuduće.

Na otvaranju izložbe bilo je više kardinala i biskupa, a u ime Hrvatske izložbu je umjesto premijera Sanadera otvorio ministar kulture Božo Biškupić.

"Nova valorizacija hrvatske kulturne baštine i njezina prezentacija o čemu svjedoči i današnja izložba, otkrivaju nam kulturnu povijest i bogatstvo civilizacijskog naslijeđa", rekao je otvarajući izložbu ministar Biškupić.

"Ova izložba s veličanstvenim artefaktima koji su pronađeni u Vidu pokraj Metkovića, antičkoj Naroni, govori o dugom povijesnom hodu na južnim hrvatskim prostorima koji su oduvijek bili u suglasju s brojnim kulturama ali i koji su preuzeli najvrednije zasade antičke civilizacijske osnovice i tako razvijali i vlastite oblike života i kulture", rekao je Biškupić.

Otvaranju izložbe nazočili su i hrvatski ministri Dragan Primorac i Branko Vukelić koji su kao članovi hrvatskog izaslanstva u utorak ujutro bili u audijenciji kod Pape.

Ovo je inače druga važna hrvatska izložba koja je otvorena u Vatikanskim muzejima što je još jedan dokaz koliko Vatikan drži do Hrvatske i njezine privrženosti Svetoj Stolici.



Pisane vijesti