Otvorena obilaznica Turanj vrijedna 24 milijuna eura

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/13 srpnja/Butković 2.jpg

Nakon tri godine izgradnje, danas je za promet otvorena 6,2 kilometara dugačka obilaznica karlovačke četvrti Turanj, vrijedna 24 milijuna eura, a na svečanosti otvaranja bio je nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je tom prilikom Karlovčanima čestitao 444. rođendan grada.

Butković je novu dionicu državne ceste D1 od Mostanja do Vukmaničkog Cerovca ocijenio jako važnom, poručivši da je završena na zadovoljstvo prije svega građana, ali i Vlade, koja time potvrđuje da vodi računa o ravnomjernom razvoju cestovne i željezničke infrastrukture u Hrvatskoj.

“Sada imamo investicije od više od tri milijarde eura, najviše iz europskih izvora, u realizaciji su veliki projekti, a ovaj koji je danas završen jedan je od važnijih”, rekao je Butković.

Otvorenje te obilaznice bio je u sklopu proslave Dana Grada, s obzirom da je izgradnja Karlovca počela na dan 13. srpnja 1579. godine, a tom prigodom gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo da će obilaznica stanovnicima Mostanja, Logorišta i Turnja omogućiti normalniju svakodnevnicu.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da cijeni te obilaznice od 24 milijuna eura treba dodati još sedam milijuna eura, koliko je koštala izgradnja mosta Korana u duljini od 300 metara, a na trasi tog produžetka karlovačke brze ceste još su vijadukt Sajevac i dva nadvožnjaka te dva semaforizirana raskrižja, u Mostanju i Vukmaničkom Cerovcu.

“Obilaznicom značajno povećavamo sigurnost prometa, poglavito sigurnost Turnja, gdje je bio pritisak teškog teretnog prometa. Smanjit će se pritisak na gradske ceste i omogućiti normalan život stanovnicima”, rekao je Škorić i naglasio da će se promet i dalje pratiti, pa ako se ukaže potreba na mjestima novih eventualnih uskih grla, nastavit će se radovi.

Novi prioritet je obilaznica oko Slunja, a slijedi i gradnja užeg gradskog prstena u Karlovcu.

Svečanosti otvorenja obilaznice bio je nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborska zastupnica Nada Murganić te županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Ne dolazi u obzir raskid ugovora između Strabaga i HŽ Infrastrukture

Odgovarajući na pitanja novinara, potpredsjednik Vlade Butković se osvrnuo na pritužbu Strabaga da mu HŽ Infrastruktura nije prije uvođenja u posao dala glavne projekte i 11 pravomoćnih građevinskih dozvola, rekavši da za većinu radova dozvole postoje, da treba ishodovati još dvije, ali da nema nikakve zapreke da Strabag, tvrtka izabrana na javnom natječaju, koja ima potpisan ugovor, ne bi radila.

Naveo je da je u tijeku procedura priznavanja povećanja troškova ugovorenih za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka pruge na dionici Hrvatski Leskovac - Karlovac.

"Zna se da je rat u Ukrajini stvorio određene poremećaje u cijenama materijala za građevinski sektor i da su se ugovori koji su bili zaključivani prije rata morali povećati", kazao je ministar.

Naglasio je da je Vlada dala okvir i odredila metodologiju kako u tim slučajevima postupiti. “To je procedura da se određeni dio povećanja troškova prizna. U ovom trenutku ne mogu kalkulirati, niti je to moj posao, koliko će na tom projektu biti povećana vrijednost investicije. Sigurno će ga biti, to je definitivno, ali to je pitanje za HŽ infrastrukturu. Oni su investitor i nositelj projekta, i oni će javnosti predočiti detalje”, rekao je Butković.

Također je ustvrdio da nikakvog raskida ugovora nema. "U ovom trenutku to nije opcija, niti, mi to ikako želimo, niti se za to zalažemo", dodao je.  Izrazio je uvjerenje "da će pamet i razum tih ljudi i svih drugih prevladati u smislu da se sjedne i u postojećem zakonskom okviru i zaključku Vlade nađe rješenje".

Upitan može li procijeniti za koliko bi ukupni trošak rekonstrukcije i gradnje mogao porasti, odgovorio je to nije moguće reći. "Nismo ni računali, izračunat će izvođač Strabag, onda će to HŽ verificirati, pa je tu onda i riječ nadzornog inžinjera, uglavnom to je procedura", rekao je Butković i dodao da će to trajati.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković