​Otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

  • Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/10 srpnja/VRH_6444 (1).jpg

Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u nedjelju navečer svečano su otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će do 25. kolovoza u 47 dana na šesnaest scenskih i ambijentalnih lokacija biti izvedeno četrdeset raznovrsnih programa

Ovogodišnja ceremonija, koju je režirala Aida Bukvić prema scenariju koji je potpisala s Marijanom Fumić, bila je u znaku 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta, ali i pojma slobode, a stihove Himne slobodi izrekle su dvije ukrajinske glumice.

Nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta, sopranistica Kristina Kolar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor i Zbor Blasius te Folklorni ansambl Linđo uz Festivalski dramski ansambl i studente glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru, između ostalog, istaknuo kako i danas odzvanjaju snažne i prosvjetiteljske riječi Dubrovačkog statuta.
"Sa svakim jednako. Kneževi, vijećnici, suci, trgovci, obrtnici, pomorci, graditelji, obiteljski i poslovni odnosi, komunalno uređenje i urbanistička pravila. Nitko i ništa nije bilo veće ili važnije", poručio je Franković.

Dodao je kako se, od svog proglašenja prije 750 godina, Statut s vremenom i prilikama neprestano mijenjao, ali ostajao jamac napretka i sigurnosti kroz društvenu uređenost, do koje su stari Dubrovčani posebno držali.

"Puno toga čovjek može. Kapač je stvoriti monumentalna umjetnička djela, osvijetlili tminu, liječiti bolesne i podariti milosrđe. Nažalost u stanju je predati se i svirepim nagonima  - razarati, paliti, pljačkati i ubijati. Prije trideset godina, uz velike žrtve i herojstvo naših vitezova, obranili smo svoje domove i potjerali bešćutne agresore s našeg praga", , poručio je Franković.

Danas, dodao je izdaleka gledamo rat, tu pogubu ljudske naravi. Suosjećamo s patnjom i duboko razumijemo odlučnost očuvanja neovisnosti i identiteta jednog naroda ma koliki gubici bili jer Mir i Sloboda apsolutne su vrijednosti i vječite težnje s kojima se ne trguje, što mi dobro znamo.

Otvaranju su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika  Zdravko Zima, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministri Nina Obuljen Koržinek i  Gordan Grlić Radman, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, sudionici Dubrovnik Foruma, predstavnici diplomatskog zbora te mnogi drugi.

Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković