Otvorenje Pelješkog mosta velik događaj za Hrvatsku

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/21 srpnja/VRH_8264 (2).jpg

Premijer Andrej Plenković najavio je da će otvorenje Pelješkog mosta biti u utorak, 26. srpnja. "To je suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija", naglasio je, podsjetivši da je projekt izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra s pristupnim cestama vrijedan 525 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na niz aktualnih političkih tema.

Premijer je podsjetio da su sve tri kreditne agencije podigle investicijski kreditni rejting Hrvatske na najvišu razinu, naglasivši da je to prva izravna posljedica konačnih odluka o članstvu naše zemlje u eurozoni.

Dodao je da je o ovoj temi bilo riječi i na jutrošnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Rekao je da su članice i članovi izvješteni o daljnjim koracima, kao i o paketu zakona koji se trenutno priprema za javno savjetovanje, nakon čega će biti prihvaćen na sjednici Vlade u kolovozu i upućeni Hrvatskom saboru na donošenje.  

Premijer je podsjetio da će od 5. rujna biti obavezno dvojno iskazivanje cijena.

Pozvao je sve gospodarske subjekte na pristupanje Etičkom kodeksu za zamjenu kune eurom te da u kontekstu šire krize inflatornih pritisaka postupe solidarno, odgovorno i ponašaju se sukladno društvenom trenutku.

Pratimo stanje na tržištu, donosit ćemo najpovoljnije odluke za građane i gospodarstvo

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na situaciju, kako je rekao, s inflatornim pritiscima, energentima, gorivom i plinom. 

Naglasio je da je Vlada ponovno intervenirala kad je riječ o energentima, podsjetivši da je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te je izmijenjena Uredba o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Premijer je kazao da zahvaljujući Vladinim intervencijama cijena benzina će iznositi 13,02 kuna po litri, odnosno smanjena je s 13,50 kuna, dok je cijena litre dizela s 13,08 kuna narasla na 13,43 kune.

"Sve je to puno bolje za naše građane i gospodarstvenike", rekao je Plenković, dodavši da nije bilo poteza Vlade cijena dizela bila bi 15,70 kuna, a benzina 14,92 kune.

"Mi pomno pratimo stanje na tržištu i Vlada će, kao i cijelo ovo vrijeme djelovati agilno, adaptabilno i donositi odluke u onom trenutku koji će biti najpovoljniji za građane i gospodarstvo", poručio je.

Premijer je naveo da je razina inflacije za lipanj 12,1 posto, što je nešto više nego u svibnju.

"Procjene HNB-a su takve da će najveća inflacija biti upravo tijekom ljeta, da bi zatim trebalo doći do smanjivanja stope," rekao Plenković, naglasivši kako je glavna zadaća Vlade obuzdavati inflatorne pritiske te istodobno osiguravati gospodarski rast.  

Ovo što sada pratimo, kazao je premijer, uzrokovano je isključivo vanjskim zbivanjima.

"Ovo nije do nas, do neke politike, to su posljedice globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu i kada je riječ o rastu cijena energenata, ali i o rastu cijene hrane", dodao je.

Naglasio je da će Vlada nastaviti s mjerama koje su donesene u prvom paketu vrijednom 5 milijardi kuna, koje su išle za tim da država spušta stopu PDV-a. Spomenuo je i niz aktivnosti kojima su se subvencionirali energenti kućanstvima, osobito, kazao je, onim građanima na rubu siromaštva.

Premijer je istaknuo da će ta vrsta socijalnih transfera i dalje biti vrlo važna.

"Nastojat ćemo svim mjerama koje radimo osigurati da ove krizne situacije premostimo na način da svi ostanu na nogama i da nikome ne bude ugrožena egzistencija i da hrvatske kompanije mogu funkcionirati", poručio je Plenković.

Podzemno skladište Okoli puni se prema planu

Istodobno, kazao je premijer, spremamo se za zimske mjesece.

Izvijestio je da trenutna popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli iznosi 45 posto te je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno do 92 posto.

"Tu ide sve po planu, angažirali smo HEP i oni to rade vrlo kvalitetno, a ministarstvo gospodarstva prati svaki korak u tom pogledu", rekao je Plenković.

Kazao je i da su održani razgovori s predstavnicima energetskih kompanija, osobito o proširivanju kapaciteta LNG terminala, ulaganjima u plinovode Plinacra i jačanjima sposobnosti Jadranskog naftovoda.

"Vrlo je važno da sve energetske kompanije u ovoj krizi odigraju bitnu ulogu", poručio je.

Osigurat ćemo opskrbu plinom

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na plan štednje plina za nadolazeću zimu koji je jučer predstavila Europska komisija.

"To je jedan vrlo dobar okvirni dokument i svojevrsni orijentir za raspravu", kazao je, dodavši da će ministar Filipović idućega tjedna u Bruxellesu sudjelovati na Vijeću ministara za energetiku kada će biti održana prva rasprava o ovom dokumentu.

"Plan predviđa smanjenje potražnje za plinom u nadolazećim mjesecima i bitno je da ima ravnotežu između dobrovoljnih mehanizama u kojima države mogu usvojiti različite mjere", kazao je.

Premijer je rekao da Hrvatska ima Plan intervencija o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

"Mi ćemo taj plan dodatno ažurirati i imati spremne mjere koje će osigurati sigurnost opskrbe, a da se kućanstva zaštite na način da cijena bude prihvatljiva", poručio je.

Potpisivanjem Memoranduma štitimo potrošače

Predsjednik Vlade najavio je da će ministar financija Marko Primorac sutra potpisati Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, što je rezultat pregovara s bankama.  

"Cilj je zaštita potrošača u ovim financijski zahtjevnim okolnostima. U suradnji Vlade, HNB-a i banaka našlo se rješenje kroz ovaj Memorandum na načelima socijalne osjetljivosti, pravičnosti, transparentnosti i informiranosti", naglasio je.

Funkcionalno povezivanje općina  

Premijer se osvrnuo i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, kojima su predstavljene odluke koje se tiču funkcionalnog povezivanja općina.

"Mislim da je taj koncept dobar i onaj je dio našeg reformskog paketa u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ministri Malenica i Primorac će imati dodatne konzultacije s vodstvima ovih organizacija", kazao je.

Naglasio je da je jako je važno da se naprave iskoraci koji će omogućiti njihovo bolje funkcioniranje.

"Poticaji koje Vlada predviđa kako bi ohrabrila daljnje funkcionalno spajanje, a onda eventualno i stvarno spajanje su dosta izdašni", dodao je Plenković.

Spomenuo je i jučerašnji sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

"Imali smo dobar dijalog. Nastavit ćemo konzultirati sve aktere u hrvatskom društvu s obzirom na okolnosti s kojima se suočavamo", poručio je Plenković.

Otvorenje Pelješkog mosta 26. srpnja

Premijer Plenković najavio je da je u utorak, 26. srpnja otvorenje Pelješkog mosta, što je ocijenio velikim događajem za Hrvatsku.

"To je suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, danas ćemo donijeti odluku o službenom imenu Pelješkoga mosta. Svi su pozvani na taj događaj", naglasio je.

Podsjetio je da je projekt izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra s pristupnim cestama vrijedan 525 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Pomažemo susjednoj Sloveniji u gašenju požara

Predsjednik Vlade napomenuo je da je protupožarna sezona u mediteranskim zemljama vrlo snažna, dodavši da Hrvatska i danas šalje pomoć susjednoj Sloveniji u gašenju požara nakon jutrošnjeg razgovora sa slovenskim premijerom Robertom Golobom. 

"Jutros je već poletio jedan helikopter, a za 20-ak minuta prema Sloveniji, da pomogne gasiti požar, ide jedan kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", zaključio je Plenković.



Pisane vijesti