Pad broja novozaraženih koronavirusom ohrabruje, ali je i dalje visok. Moramo ustrajati u odgovornom ponašanju

Slika /Vijesti/2021/svibanj/6 svibnja/VRH_1481.JPG

Premijer Plenković istaknuo je danas kako se drugi tjedan zaredom broj slučajeva zaraze koronavirusom smanjuje - u posljednjih sedam dana zabilježen je pad od čak 22 posto. "To su ohrabrujući znakovi, međutim brojke su i dalje visoke i upravo sada ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu", poručio je. Još je jednom pozvao sve građane da se cijepe istaknuvši da prednosti cijepljenja daleko nadmašuju eventualne rizike od nuspojava.

Otvarajući današnju, 56. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.
 
Prije nekoliko dana u Okučanima je obilježena 26. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak.
 
"Odali smo još jednom počast hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima, onima koji su u ovoj briljantnoj operaciji deblokirali autocestu prema istoku i prekinuli blokadu koja je postojala u zapadnoj Slavoniji još od 1991. godine. Na taj su način nagovijestili da je Hrvatska vojska snažna i da je u stanju ići dalje sa zadaćama i u konačnici organizirati Vojno-redarstvenu operaciju Oluja", istaknuo je premijer Plenković.
 
Poručivši da je sloboda najveća vrijednost koju imamo još je jednom u ime cijele Vlade zahvalio hrvatskim braniteljima i istaknuo privrženost Vlade zaštiti digniteta Domovinskog rata i poštovanja prema svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a osobito onima koji su poginuli za Hrvatsku.
 
U Hrvatsku stižu znatno veće količine cjepiva
 
Osvrnuo se potom na trenutnu epidemiološku situaciju.
 
Istaknuo je da je dobro što već drugi tjedan zaredom bilježimo pad broja potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon tri tjedna stagnacije toga broja te izvijestio da je prošloga tjedna zabilježen pad od 10 posto, a u zadnjih tjedan dana pad je od čak 22 posto.
 
"To su ohrabrujući znakovi, međutim brojke su i dalje visoke i upravo sada ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv, ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu kako bismo pridonijeli smanjenju broja novozaraženih", poručio je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će tome zasigurno pridonijeti i ljepše vrijeme te dolazak puno većeg broja cjepiva i podsjetio da će u Hrvatsku od 1. svibnja do 30. lipnja na tjednoj bazi stizati znatno veće količine cjepiva.
 
Te veće količine podrazumijevaju dodatnu mobilizaciju svih županijskih zavoda za javno zdravstvo, istaknuo je predsjednik Vlade, i mobilizaciju svih koji su uključeni u cijepljenje kako bi se što veći broj građana cijepio.

Na 47 potvrđenih slučajeva zaraze, jedan je smrtni, a od 80 tisuća cijepljenih može se dogoditi jedan slučaj sumnje
 
"Ponavljam još jednom – cijepljenje je dobro, cijepljenje je korisno, prednosti cijepljenja nad mogućim rizicima od nuspojava su puno, puno veće", poručio je premijer Plenković.
 
Važnost cijepljenja premijer je ilustrirao navodeći neke bitne brojeve.
 
Na 341 tisuću potvrđenih slučajeva zaraze od koronavirusa, koliko ih je od početka epidemije u Hrvatskoj, do jučer ih je nažalost preminulo 7315 osoba. To daje jedan smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučaja zaraze.
 
A, što se tiče nuspojava, može se dogoditi jedan slučaj sumnje na 80 tisuća cijepljenih.
 
"Prema tome, daleko je veći rizik za zdravlje od zaraženosti Covidom nego od cijepljenja. Pozivam sve da koriste četiri moguća načina kako da se prijave za cijepljenje", kazao je premijer i naveo da je jedan način prijave kontaktirati svog obiteljskog liječnika, drugi prijaviti se putem besplatnog telefona 0800 0011, treći je preko županijskih zavoda za javno zdravstvo i četvrti preko platforme Cijepi se.
 
Vlada je u Covid krizi  stala iza hrvatskih radnika i umirovljenika
 
Od ostalih tema izdvojio je obilježavanje Međunarodnog praznika rada i podsjetio je da je zadnjih 15 mjeseci Vlada imala u fokusu upravo radnike kroz politiku očuvanja radnih mjesta.
 
"Za plaće radnika isplatili smo poslodavcima oko 10 milijardi kuna. To je mjera koju je koristilo oko 680 tisuća radnika. Na taj smo način očuvali zaposlenost koja je, kada je danas usporedimo s predkriznim razdobljem, čak i povoljnija nego što je bila prošlo proljeće"; istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Uz naknadu od 4.000 kuna, naknadu za skraćeno radno vrijeme, pokrivanje fiksnih troškova, oprost poreza i doprinosa, naglasio je premijer, napravljeni su vrlo važni i snažni iskoraci za prava radnika u hrvatskom društvu u okolnostima krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. 
 
Osigurana su i sredstva za hrvatske umirovljenike, kroz takozvani covid dodatak, što je premijer ocijenio važnom i potrebnom gestom i doprinosom njihovom standardu i kvaliteti života.
 
U tom je kontekstu najavio da će sutra, s ministrom Aladrovićem, u Portugalu sudjelovati na socijalnom summitu, a zahvalio je i socijalnim partnerima Vlade na kontinuiranom dijalogu i suradnji na dobrobit hrvatskih radnika.

Za incident u Borovu nema opravdanja, u Hrvatskoj nema mjesta za netrpeljivost prema manjinama

Premijer Plenković je i danas najoštrije osudio provokaciju i govor mržnje skupine navijača koja se dogodila u Borovu selu.

"Za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na dan kad smo se s pijetetom prisjetili mučki ubijenih 12 hrvatskih redarstvenika.

U hrvatskom društvu nema mjesta za netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine ili bilo koje druge manjine u Hrvatskoj.

Mi ćemo se tome uvijek najsnažnije suprotstavljati i jasno osuđivati širenje mržnje prema bilo kojem od naših sugrađana jer se zalažemo za društvo u kojem se svi dobro osjećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu.
 
Osim toga, taj izgred protivan je interesima Hrvatske, i to sigurno nije nikakav domoljubni čin, nego posve suprotno.
 
Nije teško zamisliti da će biti i onih koji će u takvim nedopustivim ispadima zlurado nastojati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti nekakva jalova opravdanja za svoja nedjela prije 30 godina. To je razlog više za jasnu osudu", poručio je predsjednik Vlade.
 
Kako bi odgovorni bili primjereno sankcionirani, policija je reagirala i privela one koji su sudjelovali u ovoj provokaciji i nedopustivom incidentu, dodao  je premijer Plenković.  
 
Politika jačanja vatrogastva
 
Premijer Plenković zahvalio je svim hrvatskim vatrogascima, čiji je dan obilježen prekjučer primopredajom 90 novih vatrogasnih vozila vrijednih 55 milijuna kuna, što je vrlo važna investicija u opremanje vatrogasnih postrojbi.
 
Premijer Plenković istaknuo je da je ta investicija na tragu Vladine politike jačanja vatrogastva i podsjetio da je u mandatu ove Vlade donesen novi Zakon o vatrogastvu, Hrvatska vatrogasna zajednica transformirana je u razinu središnjeg državnog ureda, osigurala veća sredstva u proračunu, a financira i kvalitetnu i modernu opremu.
 
Na kraju uvodnog obraćanja premijer je naveo da je ovih dana obilježena i 30 obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune u Vinkovcima i još jednom im zahvalio na doprinosu i Domovinskom ratu.




Pisane vijesti | Andrej Plenković