Paladina: Bit ću zadovoljan obnovom kad se približimo brojci od sto objekata na mjesec

Uoči tribine „Obnova od potresa – model samoobnove”, koja je danas održana u Gornjoj Stubici, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina rekao je kako će s obnovom biti zadovoljan kada se približe brojci od 100 objekata na mjesec.

Tribinu je organiziralo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a na njoj je predstavljen unaprijeđeni model samoobnove kroz koji građani mogu sami odabrati izvođača radova, dobiti naknadu za trošak koordinacije samoobnove te predujam za radove i troškove izrade projekta.

Ministar Paladina kazao je kako u ovom trenutku imaju nešto manje od 300 različitih zahtjeva za obnovu, od kojih su za nešto više od 60 posto njih donesene odluke, a svi ostali zahtjevi su obrađeni.

„S druge strane, što se tiče Fonda koji provodi samu obnovu, u ovom trenutku je prvih 10 objekata uklonjeno i dani su nalozi za narednih 10 objekata koji će u vrlo skorom roku, u naredna dva tjedna, biti uklonjeni. Sve odluke o uklanjanju će biti donesene i svi objekti koji su za uklanjanje će biti uklonjeni do kraja godine”, najavio je Paladina i dodao kako je donesena odluka o odabiru projektanta za gradnju svih zamjenskih kuća.

Izgradnja prvih zamjenskih kuća počet će početkom iduće godine

Rekao je kako se nada da će se u vrijeme projektiranja prvih kuća ugovoriti i izvođenje radova te kako vjeruje da će izgradnja prvih zamjenskih kuća početi početkom iduće godine.

„Što se tiče konstrukcijske obnove, prva dva objekta su na početku obnove kroz model samoobnove, a dva objekata su isprojektirana, projekti su završeni te su u fazi nabave radova. Otvaranje tih ponuda se očekuje sljedeći tjedan te je ugovoreno i dani su nalazi za 10 objekata. Što se tiče novčane pomoći za nekonstrukcijske radove, donijeli smo sve odluke i sve novčane pomoći su isplaćene”, objasnio je Paladina.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan dinamikom obnove, Paladina je odgovorio kako je mnogo napravljeno, no u ovom trenutku ne može reći da je zadovoljan.

„Bit ću zadovoljan tek kada postignemo dinamiku da mi mjesečno započinjemo obnovu, govorimo o ozbiljnijim radovima – konstrukcijskoj obnovi i gradnji zamjenskih objekata, barem 50 objekata, a da se približimo brojci od 100 objekata mjesečno. Cilj nam je u šest mjeseci doći do te dinamike i kada ju dostignemo, bit ću zadovoljan”, rekao je ministar.

Na tribini je bio i krapinsko-zagorski župani Željko Kolar, koji je istaknuo da je u ovom trenutku najveći problem nedostatak majstora i tvrtki koje će izvoditi radove. Dodao je kako vjeruje da je to šansa za male poduzetnike i obrtnike.

„Sada je cijena regulirana, usklađena s tržištem i vjerujem da bi tu naši domaći majstori mogli pronaći svoj interes”, rekao je Kolar, ističući da je županija spremna koordinirati poslove koje će im država povjeriti.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti