Paladina za HTV: Ostvarili smo cilj da do kraja ljeta imamo više od 200 gradilišta

Dinamika obnove se ubrzava, ali se pokazuju i rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih onih pripremnih radnji, poput ugovaranja. Tako će biti sve više i više u narednom periodu, rekao je Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Dnevniku HTV-a.

Prije malo više od 6 mjeseci, dodao je objašnjavajući, zadali smo si ciljeve za ovaj 6-mjesečni period i ostvarili su ih.
 
„Zadali smo cilj da do kraja ljeta imamo, što se tiče konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata, više od 200 gradilišta i u ovom trenutku ih i imamo. Govorimo o 80-ak gradilišta zamjenskih, obiteljskih kuća na Banovini, o 16 višestambenih zgrada koje se grade na Banovini, imamo 40-ak gradilišta konstrukcijske obnove na području grada Zagreba, imamo više od 100 gradilišta konstrukcijske obnove javnih objekata. To je cilj koji smo ostvarili“, rekao je.
 
S druge strane, dodaje ministar, kaže da se mora razumjeti da se ovdje ne radi o nekom jednostavnom poslu.
 
„Radi se o velikom broju oštećenih objekata nakon potresa, što je inženjerski zahtjevan posao. Za svaki taj posao treba ugovoriti 5 različitih usluga“, dodao je.
 
U narednih 6 mjeseci odraditi ukupno dvije trećine zahtjeva
 
Paladina ističe da je puno posla napravljeno, primjerice početkom godine je u ministarstvu bilo obrađeno 15-ak posto zahtjeva, sada ih je obrađeno 35 posto. Na puno njih, a ima ih oko 30.000, se radi.
 
„Radi se zaista o velikom poslu koji je pred nama, velik dio je i odrađen. Vjerujem da ćemo u narednih 6 mjeseci odraditi ukupno 2/3 zahtjeva. Možemo reći da ćemo tijekom sljedeće godine završiti postupak što se tiče posla u ministarstvu“, dodao je.
 
Sav taj posao oko obnove, objašnjava, nije u nadležnosti njegova resora ili Vlade, dio posla je u nadležnosti grada ili drugih resora unutar Vlade.
 
„Do danas je završena obnova onih manje zahtjevnih radova, nekonstrukcijskih elemenata, 3.500 objekata, obiteljskih kuća je obnovljeno na Banovini u organiziranoj obnovi nekonstrukcijskih elemenata i u Zagrebu 2.500 objekata je dobilo novčanu pomoć za nekonstrukcijske elemente. Veliki posao je napravljen“, rekao je.
 
Dio korisnika kontejnerskog naselja ne želi zamjensku nekretninu
 
U fokusu će im, dodao je, biti kontejnerska naselja i svi korisnici. Sa strane ministarstva napravit će sve napore da obrade sve zahtjeve koji još nisu. Središnji državni ured, govori, koji provodi obnovu na tom području, mora napraviti maksimalni napor da obnova završi što je prije moguće.
 
„Za onaj dio korisnika, još jednom ćemo im ponuditi da pronađu smještaj u najmu i da mi ponudimo taj trošak ili da im mi ponudimo zamjensku nekretninu. Moram napomenuti da dio korisnika, iako je imao tu mogućnost, to ne želi“, dodao je.
 
Vjeruje da će do zime biti gotovo nekoliko desetaka zamjenskih kuća.
 
Izvor: Vlada / HTV


Pisane vijesti