Papa Benedikt XVI s premijerom Sanaderom o odnosima Hrvatske i Svete Stolice

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/papa_benedikt_xvi_s_premijerom_sanaderom_o_odnosima_hrvatske_i_svete_stolice.jpg

Papa Benedikt XVI primio je u srijedu u Vatikanu u privatnu audijenciju predsjednika hrvatske Vlade Ivu Sanadera s kojim se zadržao u kratkom razgovoru tijekom kojega je bilo govora o odnosima Hrvatske i Svete Stolice i napretku Hrvatske prema Europskoj uniji, a hrvatski premijer je službeno pozvao Papu da posjeti Hrvatsku što je on i prihvatio.

VATIKAN, 17. siječnja 2007. (Hina) - Papa Benedikt XVI primio je u srijedu u Vatikanu u privatnu audijenciju predsjednika hrvatske Vlade Ivu Sanadera s kojim se zadržao u kratkom razgovoru tijekom kojega je bilo govora o odnosima Hrvatske i Svete Stolice i napretku Hrvatske prema Europskoj uniji, a hrvatski premijer je službeno pozvao Papu da posjeti Hrvatsku što je on i prihvatio.

Sanader je novinarima nakon susreta rekao kako se u razgovoru s Benediktom XVI zahvalio na naporima vatikanske diplomacije za međunarodno priznanje Hrvatske kao i njemu osobno jer se i on tada, kao kardinal Ratzinger, iskreno zauzimao za priznanje Hrvatske.

"U ime Vlade pozvao sam Svetog Oca da posjeti Hrvatsku što je on sa zadovoljstvom i prihvatio", kazao je Sanader te dodao kako je Papu zanimalo kako napreduju pregovori Hrvatske s Europskom unijom s obzirom da je i u današnjem razgovoru ustvrdio kako "Hrvatska pripada Europskoj uniji i mora biti njezin član".

Dodao je kako Sveta Stolica nije članica Europske unije, ali ima iznimno moralni autoritet u europskom društvu i u svijetu pa je stoga njezina potpora Hrvatskoj iznimno važna.

Sanader je s Papom razgovarao i o odnosima Hrvatske i Svete Stolice.

"Hrvatska ima potpisane iznimno važne sporazume sa Svetom Stolicom. Primjena tih sporazuma odvija se dobro ali ne tako brzo kako bi željela i jedna i druga strana", kazao je Sanader. Dodao je da je o tome razgovarao s Papom, kao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom kojeg je također službeno pozvao da posjeti Hrvatsku.

"Prijateljstvo između Hrvatske i Svete Stolice te vjernost hrvatskog naroda kroz povijest Svetoj Stolici dolazi uvijek iznova do izražaja. To dokazuje i današnji posjet hrvatskih hodočasnika, branitelja i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja", rekao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje novinara Sanader je kazao kako je s Benediktom XVI razgovarao o tome da se sporazumi koji su potpisani između Hrvatske i Svete Stolice u potpunosti provedu.

"Nisam zadovoljan brzinom, ali brzina povrata crkvene imovine ne ovisi o političkoj volji nego o tehničkim mogućnostima. Ako je nešto oduzeto Crkvi u vrijeme komunističke diktature u Jugoslaviji, to je u međuvremenu promijenilo nekoliko vlasnika i pitanje je tehničke naravi kako refundirati ovu imovinu i ne oštetiti vlasnike", rekao je Sanader.

Izaslanstvo hrvatske Vlade predvođeno premijerom Sanaderom, u kojem su i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor te ministar kulture Božo Biškupić zajedno s predstavnicima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata sastalo se još i s nadbiskupom i glavnim tajnikom Biskupskog sinoda msgr. Nikolom Eterovićem.



Pisane vijesti