Papa Benedikt XVI. stupio na hrvatsko tlo

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/papa_benedikt_xvi_stupio_na_hrvatsko_tlo.jpg

ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - Papa Benedikt XVI. stupio je danas na hrvatsko tlo, a izlazeći iz zrakoplova, mašući im, pozdravio je hrvatske državne dužnosnike, biskupe i vjernike okupljene u zagrebačkoj Zračnoj luci iz koje je počeo svoj dvodnevni pohod Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu".

Po izlasku iz zrakoplova, na kojemu su vijorile hrvatska i vatikanska zastava, papu Benedikta XVI. dočekali su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić, te skupina od 450 vjernika Velikogoričkog dekanata sa svojim župnicima.

Dočeku su nazočili i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor s potpredsjednicima Vlade Darkom Milinovićem, Gordanom Jandrokovićem i ministrom Božidarom Pankretićem, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović, savjetnik Predsjednika RH za vanjsku politiku Joško Paro, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić te biskupi Hrvatske biskupske konferencije.

Papa se nakon izlaska iz zrakoplova pozdravio s obitelji Ivana i Klaudije Kardum s petero djece koji su mu uručili cvijeće, čime je do izražaja došao i povod Papina pohoda Hrvatskoj, obilježavanje Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Logo Papina dolaska simbolički predstavlja peteročlanu obitelj koja zagrljena i zaštićena rukama označava zajedništvo u Kristu, a u podnožju gdje se sastaju njihove ruke četiri su kockice koje predstavljaju Hrvatsku te podsjećaju na četiri papina pohoda Hrvatskoj u 20 godina samostalnosti. U pozadini se nalazi bijeli križ pape Benedikta XVI., a sve je na podlozi žute papinske boje.

Nakon izvođenja himni Vatikana i Hrvatske te vojne počasti, predsjednik Josipović i Sveti Otac uputili su se prema natkrivenom podiju s kojega će uputiti svoje pozdravne riječi. Podnožje podija okićeno je cvijećem u bojama vatikanske zastave.

Po završetku govora predsjednik Josipović automobilom će se uputiti u Ured predsjednika na Pantovčaku gdje će dočekati Papu koji će se iz Zračne luke tamo uputiti u koloni.

Od dolaska Svetoga Oca u Zračnu luku i tijekom cijelog njegovog posjeta u Papinoj su pratnji kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK Marin Srakić, apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari, savjetnik apostolske nuncijature Mario Lalli te nacionalni koordinator za pripremu papinog pohoda Enco Rodinis.

U pratnji Papina zrakoplova kroz hrvatski zračni prostor bila su dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.



Pisane vijesti