Papa blagoslovio vjernike na Trgu svetog Petra

Na kraju svečanosti mise ustoličenja za Benedikta XVI. u nedjelju na Trgu svetog Petra, novi Papa je u bijelom terenskom vozilu prošao među hodočasnicima i blagoslovio vjernike, dok su istodobno svečano zvonila zvona na bazilici svetog Petra.

RIM, 24. travnja 2005. (Hina) - Na kraju svečanosti mise ustoličenja za Benedikta XVI. u nedjelju na Trgu svetog Petra, novi Papa je u bijelom terenskom vozilu prošao među hodočasnicima i blagoslovio vjernike, dok su istodobno svečano zvonila zvona na bazilici svetog Petra.

Novi papa Benedikt XVI. će, čini se, nastaviti tradiciju Ivana Pavla II. da iz papamobila pozdravlja hodočasnike. Bijelo terensko vozilo je zatim s Papom ušlo u Vatikan.

Pozdravom novog Pape završena je svečanost na Trgu svetog Petra. Benedikt XVI. je zatim u Vatikanu, u bazilici svetog Petra, primio državne delegacije, među kojim i hrvatsku na čelu s predsjednikom Sabora, Vladimirom Šeksom i potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.Najprije je pozdravio njemačku delegaciju, a onda talijansku i ostalih zemalja.

Inače, inauguralna svečanost započela je posjetom Benedikta XVI. grobu svetog Petra u bazilici svetog Petra, gdje su sinoć izložena dva papinska znamena - prsten ribara i palij, šal od vune blagosloveljanih janjaca. Na svečanosti na Trgu svetog Petra palij je stavljen oko vrata Benedikta XVI. i predan mu je ribarski prsten čime je ustoličen 264. nasljednik svetog Petra, 265. poglavar Rimske crkve.

U svojoj homiliji Benedikt XVI. je ponovio riječi svoga prethodnika Ivana Pavla II. neka se otvore vrata Kristu, čime je naznačio kontinuitet duhovnog nasljeđa i djelovanja Pape. Potom je izjavio da ne iznosi program svoje vlade, već da će slušati cijelu Crkvu i biti u službi Božje volje. Kao boljke današnjice istaknuo je poglavito siromaštvo i glad, te je pozvaona ljubav prema Kristu, koji će darovanje odgovoriti stostrukim darom. Posebno je mladima poručio da se ne trebaju plašiti Krista i da je Crkva živa.



Pisane vijesti