Pejčinović Burić na 40. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a

Na 40. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a predvodila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Riječ je o najvažnijem međunarodnom forumu za promicanje i zaštitu ljudskih prava, koje je započelo segmentom na visokoj razini 25. veljače u Ženevi.

U svom obraćanju Vijeću za ljudska prava, ministrica je istaknula ključnu ulogu ljudskih prava u sustavu Ujedinjenih naroda, ali i njihovu temeljnu ulogu u izgradnji održivog mira i sigurnosti, ostvarenju održivog razvoja, zaštiti okoliša i izgradnji uključivih i progresivnih društava. Naglasila je značaj uloge Vijeća za ljudska prava, koje zbog svoje potanko razrađene mreže posebnih procedura predstavlja mjesto okupljanja, konstruktivnog dijaloga i suradnje, ali i referentnu točku za sve zakinute, zlostavljane i obespravljene osobe svijeta.

Ministrica je upozorila na činjenicu da se globalno društvo i danas suočava s velikim izazovima u pogledu suzbijanja kršenja ljudskih prava te naglasila važnost poduzimanja velikih napora kako bi se pronašle nove mogućnosti učinkovite zaštite i unaprjeđenja situacije ljudskih prava u svijetu.

U tom smislu, istaknula je preventivnu ulogu i konstruktivan angažman Vijeća, čiji je rezultat bilo usvajanje prve zajedničke rezolucije Europske unije i Organizacije islamske konferencije o situaciji ljudskih prava u Mjanmaru u rujnu 2018. godine. Pri tom je naglasila važnost odgovornosti i procesuiranja počinitelja kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovječnosti. Također je izrazila zabrinutost flagrantnim, kontinuiranim teškim kršenjima ljudskih prava u kriznim žarištima u svijetu u Sjevernoj Koreji, Venezueli, Jemenu, Siriji i Eritreji.

Zaključno je ministrica istaknula kako su zaštita i promocija ljudskih prava središnja obveza i prioritet Vlade RH. Naglasila je uvjerenje kako su etnička i kulturna raznolikost, međusobno uvažavanje i tolerancija, ključan čimbenik koji pridonosi snažnom razvoju društava, pri čemu Vlada RH izuzetno veliku pažnju pridaje zaštiti prava nacionalnih manjina, koja su zaštićena na najvišoj razini, Ustavom i Ustavnim zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Osim sudjelovanja na zasjedanju Vijeća za ljudska prava, ministrica je održala bilateralni sastanak s visokom povjerenicom UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet, kojom prigodom su razmijenjena mišljenja i izražena zabrinutost zbog ugroženosti ljudskih prava u svijetu. Posebice su se osvrnule na aktivnosti Hrvatske kao potpredsjednice u Vijeću za ljudska prava UN-a.

Ministrica je na marginama događanja održala i bilateralne sastanke s ministrima vanjskih poslova Andore Mariom Ubach Font, Islanda Gudlaugurom Thórom Thórdarsonom i Švicarske Ignaziom Cassisom te glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Izvor: MVEP
 
 
 

Pisane vijesti