Peking: Predsjednik Vlade sastao se s kineskim predsjednikom Houm Jintaom

Dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Kine temelj su daljnje suradnje, posebice gospodarske, izjavio je u petak hrvatski premijer Ivo Sanader nakon što ga je u Pekingu primio kineski predsjednik Hu Jintao.

PEKING, 27. svibnja 2005. (Hina) - Dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Kine temelj su daljnje suradnje, posebice gospodarske, izjavio je u petak hrvatski premijer Ivo Sanader nakon što ga je u Pekingu primio kineski predsjednik Hu Jintao.

U razgovorima s predsjednikom Huom, kao i ranije s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, zajednički je ocijenjeno da ovaj najnoviji posjet izaslanstva hrvatske Vlade znači korak dalje u unaprjeđenju svekolikih bilateralnih odnosa, izjavio je premijer Sanader hrvatskim novinarima koji ga tijekom višednevnog posjeta Kini.

Kineski predsjednik Hu Jintao je, u dijelu sastanka otvorenom za novinare, čestitao premijeru Sanaderu na uspješnom posjetu Kini i poželio daljnji razvoj suradnje dviju zemalja.

Sanader je naglasio da u odnosima dviju zemalja nema otvorenih pitanja. Dodao je da se prijateljski odnosi temelje na stajalištima o dva bitna pitanja za dvije zemlje. Hrvatska podržava politiku "jedne Kine", a Kina je podržala hrvatski suverenitet u vrijeme velikosrpske okupacije dijela njenog teritorija, kad je to za Hrvatsku bilo jako važno, rekao je Sanader.

Politika "jedne Kine" znači priznavanje suvereniteta NR Kine nad Tajvanom, što je za Kinu vrlo važno pitanje.

Sanader je nadalje rekao da uz sve političke pretpostavke, zahvaljujući mnogim međudržavnim sporazumima, postoje i pravne pretpostavke za daljnji razvoj suradnje, pri čemu je naglasak na gospodarskoj suradnji.

Premijer je izjavio da će se zauzeti za što veću nazočnost hrvatskih tvrtki na velikom kineskom tržistu koje sve više privlači svjetske kompanije.

Kao jedan od primjera moguće suradnje naveo je korištenje luka u Rijeci i Pločama koje bi mogle postati izlaz kineskim proizvodima na tržišta srednje i istočne Europe čemu pogoduje i cestovna i željeznička infrastruktura u Hrvatskoj.

Sanader je rekao da je s visokim kineskim dužnosnicima razgovarao i o međunarodnim pitanjima, o suradnji u multilateralnim organizacijama, te o ulozi i reformama UN-a.

"Zajedničko je stajalište da UN treba imati još jaču ulogu u rješavanju kriznih žarišta, kao i u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i protiv drugih zala suvremenog svijeta", rekao je Sanader. Dodao je da su domaćini obećali da će razmotriti prijedlog da daju potporu kandidaturi Hrvatske za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 2008.-2009. godine.



Pisane vijesti